Реклама / Ads
1| 7551 |16.01.2008 НОВИНИ

В България расте употребата на мека дрога

.
Това сочат данните от изследвания за наркоразпространението на Балканите. През България преминават трите южноевропейски пътища на дрога- за Румъния, Сърбия и Македония. 200 –300 млн.евро се въртят на наркопазара у нас.
 

Радио Дойче Веле изнесе актуални данни от изследвания за наркоразпространението в България в последно време. Те сочат, че у нас нараства употребата на мека дрога. Реален проблем е и производството на синтетична дрога. Наскоро и уволнен полицейски ръководител каза публично, че производството на амфетамини е проблемно за България и че наркомафията има агентура в българското МВР.

Каква е картината на трансграничната престъпност с дрога в ЮИЕ според експертите на българския ЦИД? Краткият отговор, отразен в изследване на Центъра за контрабандните канали през Балканите, е: ЮИЕ е естествен мост между производителите на дрога от Близкия изток и от Централна Азия и западноевропейските наркомани. Регионът от транзитно място е превърнат вече и в депо. Нараства и употребата на мека дрога, а производството на синтетична дрога е сериозен проблем.

Изследването на ЦИД за контрабандата с дрога през страните от ЮИЕ сочи, че като последствие от войната в бивша Югославия, сега нелегалният трафик на наркотици включва всички страни в региона на ЮИЕ. Известни са оценките на Интерпол, че над 80% от хероина, продаван в ЕС, минава през Балканите. Това е най-големият проблем за региона, но далече не е единственият, смятат експертите. kokain.jpg

- Хърватия и Албания се превърнаха в най-важните европейски пунктове за влизане на южноамерикански кокаин.

- ЮИЕ вече е и важен производител на дрога, особено на канабис и опиумен мак. 

- Появиха се лаборатории за синтетична дрога

- Засиленият трафик повиши потреблението на наркотици, пише в доклада “Контрабандните канали в ЮИЕ”.

Според експертите България продължава да играе централна роля в трафика на хероин от Централна Азия за Европа. През страната преминават трите южноевропейски пътища на дрога-през Румъния, Сърбия и Македония. България е и важна транзитна държава и за южноамериканския кокаин. През последните години бяха конфискувани в България и съществени количества прекурсори за производство на синтетична дрога от рода на ацетин анхидрид. Дрогата се транспортита с коли, камиони и автобуси към Турция. От средата на 90-те години броят н разкритите площи, засети с канабис се удвоява всяка година. Производството на марихуана се измества и към Северна България. Около 10 000 българи са зависими от хероин и около 40-50 000 използват синтетична дрога. Предполагаемата стойност на българския наркопазар не надвишава 200 –300 млн.евро. Развитието на вътрешния пазар на наркотици в ЮИЕ се характеризира с проникване на дрогата и в периферията на страните от региона през последните години, се обобщава в доклада на ЦИД за контрабандата през Балканите, цитиран от Дойче Веле.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4791 |10.01.2008 "Die Presse": България напира да си реактивира АЕЦ "Козлодуй" с филм . 1| 6570 |07.01.2008 Данък сгради в София расте . 3| 5653 |04.01.2008 4-те тона хероин са минали през България, шумът около Куйович бил за заблуда . 4| 5903 |04.01.2008 България - зимна приказка на ужасите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads