Реклама / Ads
0| 2552 |08.06.2022 НОВИНИ

България ще обменя опит с Румъния за подобряване на системата за спешна помощ

.
Източник: Министерство на здравеопазването
Представители на Министерството на здравеопазването ще посетят Румъния, за да се запознаят на място с организацията на системата за спешна медицинска помощ в страната. Това договори министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с държавния секретар на вътрешното министерство на Румъния д-р Раед Арафат на среща в Букурещ.

Д-р Арафат е създател на Звеното за извънредни ситуации към румънското Министерство на вътрешните работи - структура, сочена за един от най-успешните модели на спешна медицинска помощ в Европа. 

 

„В момента сме в етап на модернизиране на системата за спешна медицинска помощ в България. Страната ни изпълнява мащабен проект с европейско финансиране, чийто общ бюджет е над 163 млн. лв. Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. Това е една от стъпките за подобряване на спешната помощ у нас, но тя не е достатъчна, за да гарантира изцяло бързата реакция при повикване на телефон 112.

 

По тази причина в момента българското правителство е подготвило проект за закупуването на 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ, за да може пациентите да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници", посочи българският министър проф. Асена Сербезова.  

 

Д-р Арафат обясни, че основните особености на модела за спешна помощ в Румъния е взаимодействието с органите на МВР, противопожарната безопасност и авиацията. Звено за извънредни ситуации, което е подразделение на румънското Министерство на вътрешните работи, ръководи спешната медицинска помощ. По думите на д-р Арафат откакто се прилага тази система, броят на смъртните случаи в

 

Букурещ е спаднал драстично. В момента при инцидент в румънската столица спешният екип се отзовават на място до 8-та минута от повикването, докато преди въвеждането на новата система пациентите са чакали и по 45 минути. За постигането на румънския модел са използвани европейски средства и държавно финансиране. Отделно, с дарения на румънските граждани е бил закупен първият медицински самолет. 

 

По време на срещата д-р Арафат запозна министър Сербезова и ѝ предостави документи, съдържащи правилата за работа на спешната помощ, както и законовата рамка, която е осигурила взаимодействието между отделните институции. 

 

В румънската спешна помощ важна функция имат парамедиците, посочи още д-р Арафат. В България към момента работят близо 1000 парамедици, като усилията на МЗ са насочени към мотивиране на повече хора да изберат този професионален път и активно да се включат в системата на спешната помощ в цялата страна, заяви министър Сербезова. "У нас действа наредба за дейността на парамедиците, която предстои да бъде променена. Крайната цел е центровете за спешна помощ да разполагат с екипи от лекари и парамедици, като парамедиците ще оказват медицинска помощ при по-леките случаи, за да могат лекарите да обслужват по-тежките", посочи още българският здравен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3058 |08.06.2022 Христо Иванов, ДБ: Това не слага край на агонията. Г-н Трифонов, какво следва за България? . 0| 2457 |08.06.2022 Иванов: ЕК е изпратила 400 препоръки на България за развитие на земеделието и селските райони . 0| 2415 |08.06.2022 България и Полша призоваха ЕК за разширяване на два от транспортните коридори . 0| 3014 |07.06.2022 „Демократична България“ подкрепя и новото искане на Украйна за оръжие
Реклама / Ads