Реклама / Ads
21| 4275 |19.01.2021 НОВИНИ

България - страна зарината в боклук. Второ плаващо сметище след наводненията

.
Източник: БНТ
Второ плаващо сметище се появи след наводненията в страната при обилните валежи. Излезлите от коритата си реки заляха улици и къщи, но донесоха със себе си и огромен брой отпадъци. Това извади на дневен ред проблема със замърсяванията на речните корита в страната. Първото такова сметище се бе образувало в района на ВЕЦ-Своге в р. Искър. Сега проблем има край Невестино.
 

Проливният дъжд в Кюстендилско образуваха сметище по р. Струма. Натрупали са се много боклуци, дървета и клони, а подобно затлачване може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще. 


Кадри на БГНЕС показват потресаващата гледка, станала факт след наводненията.

 

ФрогНюз припомня, че затлачване с отпадъци бе причина за сериозното наводнение в кв. “Аспарухово” през 2014 г., когато живота си загубиха 13 души. 


От общината в Невестино обясниха, че веднага щом нивото на Струма падне достатъчно, ще почистят струпаните отпадъци.


Според природозащитници това е в резултат на незаконното сметище, което беше установено още през лятото, а прокуратурата тогава обеща да провери случая. Държавното обвинение не посочи отговорен за натрупаните отпадъци, които половин година по-късно не са разчистени, а сега прокуратурата отново съобщи, че пак се заема със случая.


Припомняме още, че миналата седмица ФрогНюз изпрати запитване по Закона за достъп до обществената информация до прокуратурата за проверки за замърсяванията на реките и съответните констатации и предписания. Отговор все още няма.


Освен това през уикенда Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка” категорично посочи, че проблемът са връзките на замърсителите с премиера Бойко Борисов: 


"Фирмите са на "неслучайни" хора, виинаги с много яки връзки. Недосегаеми. Гигантският проблем е този. Хората, които правят нещо по сигналите, после ги уволняват. При това управление в тая държава се случва това. Нищо не им правят. Хората с връзки стигат до тоя дето е с джипа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4889 |18.01.2021 Зоран Заев: Процесът на официални преговори с България завърши . 15| 3388 |18.01.2021 Републиканци за България инициират подписка за изграждане на канализация в кварталите ”Драгалевци” и ”Симеоново” . 48| 4044 |18.01.2021 Румен Христов: СДС е готова за коалиция с ГЕРБ, не преговаряме с Демократична България . 11| 3637 |17.01.2021 Републиканци за България: Премиерът Борисов не дели кметовете, но не точно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads