Реклама / Ads

3| 2553 |09.04.2021 НОВИНИ

България е ваксинирала само 9% от възрастните и болните

.
Към 1 април - три месеца след началото на ваксинационната кампания, България е успяла да ваксинира едва 9% от най-уязвимата за COVID-19 група - на възрастните и хронично болните. Докато възрастни и хронично болни чакат, през ваксинация вече са минали над 40 000 служители на фирми и институции, определени от някого по непубликувани критерии за част от критичната инфраструктура на страната.

Това става ясно от данните на Министерство на здравеопазването за изпълнението на Националния ваксинационен план към 1 април. Страната ни постави възрастни и хронично болни в четвърта приоритетна група, като преди тях реши да ваксинира с приоритет здравния сектор, учители и социални заведения и служители на критични за страната дейности. Едва този месец след договорените в ЕК допълнителни количества ваксини от "Пфайзер/БиоНТех" - така наречените ваксини на солидарността, страната ни ще започне приоритетна ваксинация с тях на възрастни над 75 години.

 

Статистиката за ваксинираните по различните приоритетни фази не са достатъчно детайлни и не отчитат какво точно част от лекари, учители и служители на критични фирми са едновременно и над 65 години. Здравните власти използват този аргумент в подкрепа на тезата, че ваксинираните възрастни са повече от отчетеното за тази фаза от ваксинациите. Въпреки тези уговорки делът на ваксинираните възрастни и хронично болни силно изостава.

 

1,5 млн. са българите на възраст над 65 г., а хроничноболните във възрастовата група по данни на МЗ наброяват 300 000 души. От тях поне една доза ваксина са получили 163 521 или 9% от групата. От МЗ твърдят, че други 179 564 на възраст над 60 години са ваксинирани в рамките на някои от другите приоритетни фази и също трябва да се зачетат. Не е ясно защо тук се използва друга възрастова бариера - над 60 вместо над 65 години, която не позволява на практика обработка на данните, пише още "Сега".

72 177 са ваксинираните в третата приоритетна фаза - тази на критичната инфраструктура, като тази група е втората по многочисленост при проведените ваксинации. Към групата на критичната инфраструктура бяха пришити и представителите на изборната администрация, като по различни данни броят на ваксинираните там се движеше около 26 000. Това се потвърждава и от данните за получилите втора доза при тази фаза - 26 637. Така излиза, че извън изборната администрация като служители на критичен сектор са ваксинирани около 45 000 души. Към тази група бяха добавени и представители на медиите. За обхвата на тази група в Националния ваксинационен план са включени три изречения: "Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакван брой подлежащи: по предварително изготвени списъци"".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2819 |08.04.2021 Трифон Вълков: Ако се появи нов щам на коронавируса, се връщаме в самото начало . 14| 5160 |08.04.2021 L'Express: Бойко Борисов - ”Кръстникът” на България . 11| 2671 |08.04.2021 Заев очаква новото правителство на България да бъде сформирано през април . 4| 2649 |07.04.2021 ”Амнести интернешънъл”: Ситуацията в България със свободата на медиите се е влошила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ