Реклама / Ads
1| 3938 |14.11.2017

В България вече има апаратура, която сравняват с „GPS“ при откриване на рака

.
Хил клиник организира безплатни консултации за онкоболни
Във връзка с международната кампания Movember днес български лекари представиха абсолютно иновативна система за диагностика на рака на простатата. Това е заболяването, което поразява все повече мъже и във все по-млада възраст. По данни на НЦОЗА през 2015 засегнатите от простатен карцином мъже са 438 на 100 хиляди, а през 2016 са 470 на 100 хиляди.
Новоткритите случаи през 2015 са 68 на 100 хиляди, а през 2016 73 на 100 хиляди мъже са чули диагнозата рак на простатна жлеза.
НСА съобщава за смъртност от 26.4 мъже на 100 000 именно следствие простатен карцином (данните са за 2016 г.) Основната причина за тази смъртност, настъпила от заболяване, което е асболютно лечимо, е късната диагностика, която прави лечението неефективно.

В пресконференцията взеха участие доц. д-р Камелия Генова - консултант по магнитно-резонансна образна диагностика, д-р Полина Данаилова – патолог, д-р Фернандо Санча - уролог, д-р Георги Георгиев - уролог, д-р Александър Боцевски - уролог, д-р Горан Деримачковски – уролог.

Те представиха иновативно комплексно изследване - прицелната Fusion биопсия на простатната жлеза представлява истинска революция в диагностика на рака. Тя като с детектор открива подозрителните за злокачествен процес зони и лекаря взима хистологични проби точно от тези места. Така се избягва всяка вероятност да се „пропусна“ рака на простатата. Практически при традиционната биопсия се взимат едва 10-12 точки за изследване, докато при Фюжън биопсията имаме 20,30 и дори 40 биопсични проби. Методът изисква съвместната работа на редица спецалисти: уролог, патолог, лекар образна диагностика.

Методът се ползва в големите болници в Европа и САЩ,  разказа испанският лекар д-р Санча, а в България с него първи и засега единствени работят уролозите на Хил клиник.

Фюжън технологията представлява комбинация между изображенията на ядрено-магнитния резонанс и на трансректалната ехография, обясни д-р Фернандо Санча. Това компютърно „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Достъпът е трансперинеален (зоната между скротума и ануса), което елиминира риска от инфекции.

От Хил клиник съобщават, че до края на месеца ще предоставят безплатно второ мнение на всички пациенти с простатен карцином. Цената на профилактичен преглед на простатата е намалена наполовина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Калоян Паргов: България трябва да има ключова роля в процеса по разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани 1| 3294 |13.11.2017 . 869 млн. евро са изпратили българи в чужбина на роднини в България 6| 3779 |13.11.2017 . Докладите за България и Румъния на EK - в сряда 0| 3248 |13.11.2017 . Испания победи България с 50 точки разлика на старта на евроквалификациите 0| 3661 |11.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО