Реклама / Ads
7| 5215 |09.12.2009 НОВИНИ

Българката Дилма Русеф кандидат за президент на Бразилия

.
Кратко описание Източник: Dariknews.bg
Дилма Русеф, която е с български корен, ще се кандидатира за президент на Бразилия. Тя ще е номинация на Работническата партия. В момента Русеф е шеф на кабинета на сегашния държавен глава на голямата латино-американска държава Лула да Силва.
 
Изборите за президент ще са през 2010 година, съобщава Ройтерс.

”Всички сме единодушни, че именно Дилма трябва да е нашият кандидат”. Това заяви лидерът на управляващата Работническа партия Жозе Едуардо Дутра. Партията ще има конгрес през февруари, където кандидатурата на българката ще бъде обявена официално. Президентът Лула да Силва лично посочи Русеф за свой заместник. Самият той няма право по конституция да се кандидатира за трети мандат за вота през октомври. Ако бъде избрана, Русеф ще продължи пазарната политика на сегашния президент. „Русеф не е Лула с пола, но все пак нашите намерения са да има приемственост в политиката, която провеждаме“, заявява пред журналисти партийният лидер Дутра. Той все пак признава, че администрацията на Лула да Силва не е напреднала достатъчно в модернизирането на страната. Работническата партия ще започне кампанията си с обещание за структурни реформи и промени в пенсионната система.

В момента Русеф е на второ място по популярност сред кандидатите. Първи е губернаторът на Сао Паоло - Жозе Сера от опозиционната партия PSDB. Българката обаче има голям потенциал, тъй като умее да печели доверието на хората и е много открит човек, отбелязват социолози.

Преди да се появи на политическата сцена Русеф е била партизански командир и борец срещу бразилската хунта. Тя е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й Петър Русеф е българин. Бил е свързан с Българската комунистическа партия. През 1929 г. обаче напуска страната ни по политически причини и заживява във Франция. През 1945 г. се преселва в Аржентина, а по-късно в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи и дъщеря му. „Той беше много силен и образован човек. Научила съм много от него, най-вече да чета постоянно“, споделя г-жа Русеф.

Любопитен спомен от нейното детство е запознанството с голямата българска поетеса Елисавета Багряна. „Тя ни гостува през 1960 г., когато бе на конгреса на международния ПЕН-клуб в Рио де Жанейро. След това Багряна живя цял месец в дома ни в Белу Оризонте“, спомня си Дилма Русеф. По-късно Багряна ще посвети стихотворението „Шепа сняг" на баща й, твърди изследователят на нейното творчество Йордан Василев.

След завършване на средното си образование Дилма Русеф се мести в Рио де Жанейро, а оттам - в Сао Пауло, където поема ръководството на лявата партизанска групировка "Палмарес". През 1969 г. ръководената от нея група извършва обир в резиденцията на губернатора на Сао Пауло - Адемар де Барос, който е протеже на хунтата и един от най-корумпираните хора в Бразилия. С част от задигнатите 2,5 милиона долара тя подпомага бразилци, емигрирали в чужбина заради политическите гонения. Властите успяват да заловят г-жа Русеф и тя прекарва три години в затвора, където е подложена на психически и физически тормоз.

Излязла на свобода, тя завършва икономика, защитава и докторат. Била е секретар по финансите в град Порту Алегре и министър на мините и енергетиката на щата Рио Гранде ду Сул. На 1 януари 2003 г. оглавява федералното министерство на мините и енергетиката на Бразилия, която е световен лидер в добива на желязна руда и един от бъдещите най-големи производители на петрол. На 21 юни 2005 г. бразилският президент Лула да Силва назначава Дилма Русеф за началник на своя кабинет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4533 |04.12.2009 Президентът пита КС за адвокатското ДДС . 17| 4734 |03.12.2009 Изгониха Яне Янев от парламента, обидил президента . 0| 4847 |28.11.2009 Хванаха убиеца на българката в Падуа . 18| 5496 |28.11.2009 Симеон: Аз, президент? Ама, моля ви се!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads