Реклама / Ads
0| 5661 |09.02.2010 НОВИНИ

Българската мисия в Афганистан остава , обмислят разширяването й

.
Аню Ангелов Източник: Вяра Йовева
България се отказва събирането на всички български военнослужещи в Афганистан на едно място в Кандахар и може да се включи в обучението на местната полиция. Това, съобщи военният министър Аню Ангелов, след като посрещна на летище София български военнослужещи, идващи си от мисия в Кандахар.
 

По думите на Ангелов събирането на българските военни в Афганистан на едно място е ефективно от гледна точка на логистиката, управлението и финансирането, но е "по-важно да разпределим риска".

Предстоящото консолидиране на българския контингент в Афганистан бе обявено от бившия министър на отбраната Николай Младенов, който в края на януари представи предложението на командващия многонационалните сили ISAF ген. Стенли Маккристъл при визитата си в страната. Дни по-късно обаче последва ракетната атака срещу летището в Кандахар, при която пострадаха четирима български военнослужещи и явно България се отказала от идеята си.

Аню Ангелов съобщи обаче, се очаква да направи предложението за увеличаването на българското участие в мисията след юли. Той съобщи още, че се очаква българските военни медици, които в Херат да отидат в новостроящата се специализирана болница в Кандахар.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан общо с около 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. До края на годината се очаква изпращането на още до 70 военнослужещи в Кандахар.

Аню Ангелов съобщи още, че има искане от министъра на вътрешните работи на Афганистан местни полицаи да бъдат обучавани в България. Освен това България може да изпрати в Афганистан до пет души, които да участват в обучението на полицията на място.

"Има предложение да бъдат обучени 5000 офицери от афганистанската полиция като тяхното обучение трябва да стане в страни от Европейския съюз", каза Аню Ангелов.

Той съобщи още, че се разследва инцидента, при който бяха ранени български военни в Кандахар, но според него става въпрос за "случайност".

"Не смятаме, че сме нарушили по някакъв начин процедурите и правилата за действие в такива ситуации", каза Ангелов.

Зам.-националният командир на българския контингент в Афганистан, който отговаря за Кандахар, подп. Ангел Турманов съобщи, че се взимат допълнителни мерки за сигурност за укрепване на помещенията, в които българските военни нощуват, с бетонни съоръжения и чували с пясък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5644 |05.02.2010 Комисията Кушлев запорира хотел на Доган . 1| 5691 |04.02.2010 Златко Баретата остава в ареста . 0| 5180 |03.02.2010 Районът на взрива край Горни Лом остава отцепен . 0| 5039 |03.02.2010 Барозу приветства действията на Борисов, границата остава затворена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads