Реклама / Ads
1| 8143 |17.06.2017 НОВИНИ

Български лекари описаха нова болест

.
Българи описаха нова болест и общ генетичен механизъм на три невродегенеративни форми, предаде БНТ. Учените и лекарите все още трудно се ориентират в джунглата на невродегенеративните заболявания. Нищо не е толкова просто, дори това да бъдат ясно обособени различни групи заболявания.
 
Клиничните им прояви и симптоми са объркващо сложни и разнообразни. И е истинско изкуство да поставиш диагноза на неизвестно заболяване. Става дума за нова форма на усложнена спастична парапареза.

 "Ние откриваме тази нова форма при едно българско семейство от района на Ивайловград, които са преселници от Одрин. Трима пациенти", коментира проф. Ивайло Търнев - р-р на неврологична клиника, Александровска болница И тримата имат спастична пареза, която се появила рано, нарушено равновесие, леки когнитивни смущения. Но освен дегенерация на двигателните неврони, лекарите откриват и друго.

"Разликата е, че се засяга доста тежко и малкия мозък. А също и в по-лека степен кората на главния мозък. Този клиничен фенотип е много специфичен и интересен. С начало средна възраст около 32 години, неописван в този вид в литературата, така че това ни даде на нас самочувствието, че откриваме нещо ново", допълва проф. Търнев. Затова и публикацията на нашите лекари намира място в най-авторитетното научно списание за неврология "Брейн". Изненадата там е двойна - защото освен новото заболяване, пак наши учени успяват да открият и мутацията или гена, отговорен за болестта. "Всъщност това не е нов ген, той е описан и преди това, но не свързва с други заболявания пак с централно нервно засягане", коментира неврологът Д-р Теодора Чамова.

Същият ген се оказва отговорен и за юношеска форма на паркинсон. Но при нея засяга съвсем други мозъчни структури. Д-р Теодора Чамова - невролог: Самият ген кодира един протеин, който се намира в лизозомите. Това са клетъчни структури, които са отговорни за разграждането на белтъци, които обаче не са функционални, допълва Д-р Теодора Чамова.

А когато лизозомите или отделителната система на клетката не работи, тя се задръства с боклук. И тук ясно личи, натрупването на един от отпадъчните продукти, който е флуоресцентен. В крайна сметка нервната клетката не може да се освободи от отпадъчните белтъци, митохондриите или енергийните централи се увреждат и тя умира. "Самият протеин, който се кодира - той всъщност е транспортен протеин. Какво транспортира в клетката, това все още не е ясно", разяснява неврологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5385 |14.06.2017 Училищата в София и Пловдив с най-добри резултати на матурата по български език . 0| 5168 |13.06.2017 Лекарите на протест, ако Касата не приеме исканията им . 4| 6209 |12.06.2017 МиГ-21 на румънските ВВС се разби при учение с българските си колеги . 1| 4819 |01.06.2017 Ненчев: Българските въоръжени сили трябва да са високотехнологични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads