Реклама / Ads
2| 3781 |17.10.2023 НОВИНИ

Българските власти не знаят колко са българите в ивицата Газа

.
 

Това стана ясно от думите на премиера акад. Николай Денков пред журналисти.

 

“Ясно е, че в момента там няма стабилна комуникация. Първо, да се успокои и да се види как могат тези хора да излязат. Този хуманитарен коридор, няма как България да го организира. Това ще бъде част от общото усилие за хуманитарни коридори на всички чужденци, първо, а след това - и на всички жители, които са там. Днес вечерта отново ще има Европейски съвет онлайн, при който ще се обсъждат тези теми". 

 

Премиерът повтори, че ако се налага, ще има още евакуационни полети от Израел с правителствения самолет, но страната ни не може сама да организира хуманитарен коридор за извеждането на наши сънародници от ивицата Газа. 

 

По думите на Денков няма непосредствена опасност от миграционен поток към страната ни в следващите дни. Премиерът обаче се притеснява, че има вероятност конфликтът да ескалира.

 

"За щастие, през последните два дни виждаме известно успокояване, известно балансиране на изказванията на различните участници. Ясно е, че "Хамас" трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че ние имаме мирни жители и трябва да се търси тяхното представителство, тяхната защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това е в момента борбата - как да изчезне "Хамас", за да може да се успокоят страстите и да се потърси устойчиво решение. Много е важно на жестокостите на варварството да не се отговори със същото, защото след това става неуправляемо", заяви Денков.

 

Днес по инициатива на премиера ще се проведе Съвет по сигурността. На срещата са поканени представители на президентската институция. Тя идва след като в различен формат миналата седмица се проведоха две срещи по темата. Едната бе инициирана то президента Румен Радев, но на нея не присъстваха представители на партиите. Беше свикан и председателски съвет в Народното събрание. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3865 |17.10.2023 Защо терористът от Брюксел избра точно шведи за свои жертви? . 9| 12555 |17.10.2023 Предлагат важни промени в застраховка „Гражданска отговорност“ . 3| 3713 |17.10.2023 Окончателните резултати в Полша: Загуба на мнозинството от управляващите . 6| 3408 |17.10.2023 Доц. Искрен Иванов: Случващото се в Близкия изток е част от по-голяма геополитическа игра за баланс на силите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads