Реклама / Ads
5| 4373 |13.10.2023 НОВИНИ

Денков: Ако има бежанска вълна, тя няма да е в посока България

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
'Взети са всички необходими към момента мерки за националната ни сигурност". Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков по време на посещението си в Пловдив. Обсъдени са всички краткосрочни и дългосрочни рискове.
 

Денков посочи, че ултиматумът, който Израел даде на "Хамас" един милион жители на ивицата Газа да напуснат северната част до събота, е възможно да доведе до бежанска вълна, но непосредствена опасност за България няма: 

 

"Ако има бежанска вълна, тя първо ще е насочена към други държави, в други посоки, даже не и към посока на България. Възможни препятствия върху транспорта на петрол биха могли да се отразят на цената на нефта и на газа, но примерно вчера цената на нефта падна надолу, не тръгна нагоре. Трябва да видим как ще се развие ситуацията. Никой в момента не може да предскаже точно какво ще се случи. Рисковете ги оценяваме. Всички мерки, които трябва да се вземат днес, вече са взети".

 

Пред журналисти в Пловдив министър-председателят подчерта още, че целта на съвета по сигурността към МС, който ще бъде свикан следващата седмица, е да се чуят докладите на службите, да се сравни информацията и ако трябва - да се вземат допълнителни мерки.

 

Относно българите в Израел, които дълго време бяха обречени на хаос заради действията на посолството ни в Тел Авив, за които ФрогНюз писахме многократно, Денков посочи, че ако има група от българи, желаещи да напуснат Израел, ще бъде осигурен полет в първия безопасен момент.

 

В крайна сметка Министерството на външните работи обяви, че ще изпрати полет до Тел Авив, с който блокирани в Израел български граждани да могат да се приберат у нас. Полетът е чартърен и местата са ограничени. Цената на билета е 200 евро.

 

ФеогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4161 |13.10.2023 Говорител на ЕК: Важно е да бъдат обособени хуманитарни коридори в Газа . 0| 4250 |13.10.2023 Четирима възрастни и бебе на 6 месеца пострадаха при тежка катастрофа между две коли в София . 7| 4689 |13.10.2023 След вик "Аллах Акбар" - убит учител и двама ранени при атака във Франция . 1| 4263 |13.10.2023 В ареста за побой е и бившият зам.- прокурор на Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads