Реклама / Ads
Frognews
4| 3342 |06.06.2019

БАН: За две трети от българите законът е врата в полето

.
Близо 60% са съгласни с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели.

Общо 81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага, което се превръща в основен приоритет за тях. Това показват резултатите от изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

 

Общо 56.9% от българите обявяват, че за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза. Другите 43.1% обаче имат нагласи за неспазване на законите. Ако не се страхуваха от последствията, те лесно биха нарушили нормите, гласят резултатите от изследването. Те показват, че едва 32% от българи смятат, че законите в страната са добре написани и лесно приложими на практика.

 

Според авторите на изследването това е знак, че българското общество е с нараснала критичност към депутатите и към законите. Изводът е, че голяма част от обществото поставя условие – законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, обслужват интереса на обществото и са приложими на практика.

 

Близо 60% са съгласни с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели. Почти 53% от българите мислят, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност.

 

За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат пари.

 

Работодателите и редовите работниците имат по-голяма склонност да спазват и зачитат законите. Учениците, безработните лица, и дори домакините са по-склонни да имат по-фриволно поведение и открито да не зачитат и спазват настоящото законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и логична реакция на евентуалната пълна с пропуски и несъвършенства законова среда, гласят изводите на изследователите.

 

Според изследването в последните години в българското общество могат да се откроят редица социологически типажи според поведението на хората.

 

Общо 34% от изследваните български граждани се самоопределят като конформисти. Те се поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него. Само 6% считат себе си за иноватори. Общо 4% се определят като хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали. Всеки десети е социално пасивен, а бунтарите са 6%. Общо 16% се самоопределят като преувеличаващи, а 6% – като особено избухливи.

 

Според изследването на учените, това разделение на групите в обществото е в резултат на безнаказаността, което следва посегателството върху личната собственост, моделите на управление на публичните и частните бизнес процеси в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над 81% от българите ги интересуват само материални блага 6| 3243 |06.06.2019 . Всеки трети или четвърти пушач у нас купува нелегални цигари 2| 3121 |04.06.2019 . Българите в Германия гласуват в 24 секции 0| 2942 |26.05.2019 . Българите в чужбина гласуват в общо 191 избирателни секци 3| 3120 |25.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ