Реклама / Ads
2| 3165 |16.12.2022 НОВИНИ

Банкери се опитали да убедят Путин да не нахлува в Украйна

.
Ръководителят на Сбербанк Герман Греф и председателят на централната банка на Русия Елвира Набиулина са се опитали да разубедят руския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна, пише британският вестник Financial Times.
 

Месец преди Русия да започне пълномащабно нахлуване в Украйна доверени икономисти са посетили Путин в резиденцията му в Ново-Огарьово, за да го информират за възможните последици от западните санкции, пише вестникът, позовавайки се на свои източници.


Според тях Греф е направил презентация от 39 страници пред Путин, в която е предупредил руския президент за катастрофалните последици, които могат да последват, ако напрежението около Украйна, което вече е достигнало кулминацията си, ескалира още повече.


Изданието нарича Греф близък съюзник на Путин от времето на работата му в кметството на Санкт Петербург през 90-те години, когато бъдещият шеф на Сбербанк е имал репутацията на най-либералния член на разширения кръг на Путин.


Набиулина, "уважаваният управител на Централната банка", и някои други икономисти са споделили страховете на Греф и са помогнали за подготовката на презентацията, следва от публикацията. Презентацията също така предупреждава, че "строгите санкции" срещу Украйна могат да предизвикат паника на финансовите пазари и да върнат руската икономика десетилетия назад (а качеството на живот на руснаците ще изостане дори от нивото на развиващите се страни).


Докато Греф е говорел за възможните последствия, Путин го е прекъснал и го е попитал какво трябва да направи Русия, за да избегне най-лошото от санкциите, според няколко души, запознати с въпроса, се казва в статията.


Твърде плахи, за да предупредят директно Путин срещу военна ескалация, технократите не са представили ясно решение - те не са посмели да кажат директно на Путин, че е изправен пред геополитическа катастрофа. Те са напуснали срещата, без да знаят какво точно е планирал Путин - и дали е взел предвид тяхното послание, пише още News.bg.


"Те бяха достатъчно смели да поискат среща. Но не успяха да предадат посланието си", казва един от източниците на вестника. Отказът на Путин да се вслуша в предупрежденията опустоши технократите. "Никога не съм виждал (Греф) такъв. Беше напълно съсипан, в състояние на пълен шок", каза мъж, видял Греф в първите дни на войната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3187 |06.12.2022 Никулден е! Хиляди именици празнуват. Рибарите и банкерите също . 0| 3086 |12.11.2022 Убийците на граничаря Бъчваров са се опитали да застрелят и колегата му . 0| 2717 |23.09.2022 Русия няма да мобилизира IT специалисти, банкери и журналисти от държавните медии . 0| 3326 |02.03.2022 Главорезите на Кадиров опитали да убият Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads