Реклама / Ads

14| 5901 |29.08.2015 НОВИНИ

Бареков иска Борисов да уволни душеприказчика Яне Янев

.
Николай Бареков
Евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че Яне Янев злепоставя името на министър-председателя. По-рано днес Николай Бареков заяви, че настоява Борисов да уволни съветника си Яне Янев и че ще подаде сигнал срещу него до главния прокурор Сотир Цацаров.
Ето какво пише той в откритото си писмо:

Открито писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от Николай Бареков, член на Европейския парламент, член на ръководството на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти

Г- н Министър-председател,

 Вчера лице, което представлява Вашата институция, в случая Вашият съветник г-н Яне Янев, използва медия, обслужваща Вас (Медиапул), за да изрече недопустими, противозаконни и безумни твърдения и напътствия към независимата съдебна система, с цел да бъда оклеветен, опозорен и ликвидиран като Ваш единствен и пряк политически опонент включително и „отзован“ и осъден от прокуратурата, каквото и да означава това безумие.

Вашият съветник в качеството си на висш служител в Министерски съвет, занимаваш се с корупционните въпроси, постави срок на независимата съдебна система, в случая прокуратурата, и ултиматум аз да бъда подведен под съдебна отговорност до края на предизборната кампания за кметове и общински съветници (края на месец октомври).

Допускам, че Вие не сте наясно с въпросните изпълнения на Вашия съветник, но те злепоставят Вашето име, институциите в Република България, както и допускат основателното съмнение за, че Вие упражнявате контрол върху прокуратурата и българския съд.

Вашият съветник дори предложи да бъда „отзован“ от ЕП. Подобен термин не съществува в правния мир нито на Република България, нито в европейското законодателство.

 По същество, думите на Вашия съветник Яне Янев представляват директна заплаха към мен в качеството ми на европейски депутат и лидер на българска партия, рекет, шантаж и търговия с влияние с поверената Ви от парламента институция.

 Този казус в понеделник в 9 сутринта ще бъде отнесен до главния прокурор на Република  България.

Въпросът е само един – Вие стоите ли зад Яне Янев, неговият рекет и търговия с влияние спрямо мен или той доброволно и в лично качество нарушава Конституцията на  Република България, която категорично пази разделението на властите и не допуска вмешателство  на изпълнителната власт спрямо съдебната?

Г-н Борисов, наясно съм, че лицето Яне Янев си „купи“ поста Ваш съветник за индулгенция  и политически чадър с клеветите и сигналите, с които заля българската прокуратура и медиите миналото лято и беше основно острие на олигархията и статуквото спрямо мен и моята партия. Преди 4 години това лице щеше да Ви уволнява, а сега Вие си го назначихте, за да омаскарява опозицията, към която Вие проявявате ту необяснимо благоразположение, ту типичната за българските нрави нетърпимост.

 Настоявам още в понеделник Вие да уволните и дори да поискате преди това оставката на Вашия съветник, заради изключителната му арогантност, глупост и себичност при погазване на законите на Република България. Думите на Яне Янев хвърлят огромна сянка на съмнение върху начина, по който се упражнява изпълнителната власт в България.

 Ако целта на т.н „съдебната реформа“ е Министерски съвет да нарежда на прокуратурата саморазправа с опозицията, то явно сте я постигнали още преди реформата да е факт.

 Ударите под кръста срещу мен и моята партия започнаха от Вашите послушници и обслужващи Ви журналисти от момента, в който спечелих 11% на европейските избори в се превърнах в първостепенна заплаха за статуквото.

Защо, г-н Борисов, никой от Вас (нито Вие, нито Вашите съветници) не реагираха, когато олигархията превърна дейността на парламента в търговия на дребно и купи моите депутати, а сега Вашите копои, насъскано ясно от кого, са готови да ме атакуват брутално с всички непозволени от закона средства. Това ли е хигиената във вашия МС?

Ако Вие не вземете незабавните мерки срещу лицето Яне Янев и той не бъде уволнен, още следващата седмица казусът с неговото погазване на закона, ще бъде отнесен от мен до Европейския парламент, Европейската комисия и всички институции, които упражняват мониторинг върху натиска на политиците спрямо съдебната система. По същество нарушаването на закона от Вашия съветник представлява нарушаване на закона от Вас като премиер.

П.С. И една информация, вероятно убягнала от зоркия Ви поглед. Г-н Борисов, безразлично ли Ви е, че Вашият съветник редовно чакаше пред кабинета на Цветан Василев в сградата на КТБ, намираща се на площад Гарибалди в периода 2009 - 2013 година? Това е точното време, в което той щеше да Ви уволнява нееднократно. Както лично аз, така и мнозина посетители и служители на банката са забелязвали странното поведение на Яне Янев, който често беше редовен посетител на председателя на Надзорния съвет Цветан Василев, често и в компанията на други „изтъкнати общественици“. В този период Вашият съветник в борбата с корупцията си е тръгвал с обемни и не чак толкова обемни бели пликове от сградата на Гарибалди и кабинета на  кабинета на Василев, а сега този същият човек е Ваш душеприказчик по темата КТБ и други болезнени за Вашето управление теми.

 За горното Ви гарантирам, че ще бъде описано в сигнала до главния прокурор,  що за хигиеничен политик заема висш пост във Вашето правителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4369 |28.08.2015 Прокуратурата ще иска 3 г. затвор за автоджамбазина от видеото . 3| 4266 |28.08.2015 Кадиев "скочи" на Диков заради строеж до Борисова градина . 1| 4333 |27.08.2015 Бареков раздели Яне Янев и Лечков . 3| 4186 |27.08.2015 Петиция против строежите в Борисовата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ