Реклама / Ads
5| 4370 |17.11.2021 НОВИНИ

BBC: Българските избори: Кирил Петков, Асен Василев, ”боен” автобус и чисто нова партия

.
Асен Василев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Те са двама души с американско образование - предприемачи с тъмно син автобус. Политическата им формация съществува едва от септември и те превзеха България с щурм.
 

Така започва статия на BBC, посветена на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, чиято партия спечели парламентарните избори на 14-ти ноември.


Наречени „Харвардите“ заради мястото, където са получили своите магистърски степени, Кирил Петков на 41 години и 44-годишният Асен Василев сега са на върха на властта с платформата си за нулева корупция в страна, която е смятана за най-корумпираната в ЕС.


Те са популярни обществени личности още преди да създадат своята партия "Продължаваме Промяната" на 19 септември. Те бяха министри на икономиката и финансите в служебното правителство, управляващо България от май месец.


Сега имат задачата да се коалират с други две протестни партии и старите социалисти.

 

Няма да е лесно, но българите са уморени от близо 18 месеца политически сътресения и копнеят за стабилно управление.


Харизмата като ключова съставка


Политиката в България днес е разкъсана между нови партии като ПП и старата гвардия, опетнена от корупция, които се блъскат помежду си, за да ръководят страната. 


Гласуването в неделя беше третото за тази година.


Първата от “новите” партии се появи на последните избори през юли, водена от ТВ звездата Слави Трифонов, но “Има такъв народ” не успя да състави правителство. Сега тази част от електората, която иска промяна, е поверила задачата на "Харвардите".


„Ключовата съставка за мен е харизмата“, каза консултантът по борба с корупцията Филип Гунев пред BBC "Кирил Петков вероятно дори не е знаел, че я притежава. Това е почти като любов, мистериозна съставка, която не можете да определите точно.”


Една слабост на миналите протестни партии в България е, че те бяха доминирани от десните либерали.


Това, което Кирил Петков донесе в надпреварата, твърди г-н Гунев, е способността да говори на обикновените българи с популистко, ляво послание и да се измъква от либералната кутия.


"Той и неговият приятел и титуляр Асен Василев повтаряха едно и също послание отново и отново по време на кампанията. Ще преразпределим парите, които лошите са крали досега от вас."


Основният им съперник Бойко Борисов, бивш бодигард и пожарникар, който управлява България с дясноцентристката си партия ГЕРБ през по-голямата част от последните 12 години, се описва като прост човек, който се застъпва за други като него.


Унгарците очакват възхода на "Харвардите"

 

Друг популистки "прост човек", унгарският премиер Виктор Орбан, обича да изтъква селския си произход и страстта си към печено свинско.


На изборите през април следващата година той ще се изправи срещу опозиционния претендент Питър Марки-Зай, маркетинг специалист, който е работил в Канада и САЩ.


Кирил Петков се завръща в България през 2007 г. Неговата компания ProViotics използва щам бактерии, извлечени от кокичета в своите здравословни добавки, които се продават по света.


Неговата канадска съпруга Линда държи луксозно веган кафене Amelie Sweet Shop в центъра на София. Скорошна публикация на страницата на магазина във Facebook гласи: "Обсебена съм от тези малки мъфини със сирене без глутен!"


Мечтата за "българския лъв"


Работата по съставянето на правителство вече е започнала.

 

„Няма да е лесно, но започнаха на правилното място - със съдебната реформа“, каза пред BBC консултантът по връзки с обществеността и рекламата Радослав Бимбалов. „Те обещаха да отстранят главния прокурор. Може би тяхното правителство няма да оцелее повече от седем или осем месеца, но това ще е достатъчно време, за да убедят народа, че са готови да работят.“


Кирил Петков, който изглежда ще бъде следващият министър-председател на България, наскоро каза пред интервюиращ, че мечтата му е да прочете след 10 години, че не се говори за азиатски или ирландски тигър, а за българския лъв..


Българите може да не са готови да чакат толкова дълго.

 

Превод и редакция: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4529 |16.11.2021 Кирил Петков: Проведохме три срещи за конструктивно коалиционно управление . 2| 3521 |16.11.2021 Максим Бехар: 9 от 10 от българи мислят като Кирил Петков, имаме потенциал за лига на Европа . 2| 2837 |16.11.2021 Стефан Янев: Българските граждани дават поредния ясен сигнал към политическия елит, че искат промяна . 46| 22371 |16.11.2021 Кирил Петков: Гешев и Цацаров трябва да бъдат сменени. Искам Радев да е президент. Харесвам Рашков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads