Реклама / Ads
0| 4389 |21.07.2016 НОВИНИ

БДЖ спира влакове за лятото, няма локомотиви

.
БДЖ спира влакове от 27-и юли заради липсата на локомотиви, съобщиха от дружеството. В съобщение до медиите пише, че националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия График за движение.
 

Всекидневни аварии затрудняват навременното осигуряване на годен железопътен състав. Според изявлението от БДЖ, "пикът в авариите се дължи на напредналата експлоатационна възраст и интензивното натоварване на машините – средната възраст на локомотивите в състава на пътническите влакове на националния превозвач е около 40 години, като всеки от тях обслужва по няколко влака в рамките на денонощието".

 

С цел гарантиране на безпроблемното придвижване и намаляване на непредвидено дългото чакане на влакове в гарите, “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД прибягва до непопулярната мярка временно да промени движението на някои композиции с малък брой пътници и осигури алтернативни възможности за придвижване.

 

От 27-и юли до 15-и септември т.г. ще бъдат направени промени в разписанията на някои пътнически влакове и на транспортните схеми в следните участъци:

 

    Бургас – Карнобат – Сливен;

    София – Копривщица – Карлово.

    Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица.

    Пловдив – Карлово;

    Долна махала – Хисар;

    Стара Загора – Карлово;

    Горна Оряховица – Шумен;

    Мездра – Плевен;

    София – Перник;

    Своге – София;

    София – Банкя.

 

Оптималното използване на наличните локомотиви налага ангажирането на алтернативен транспорт в някои участъци с по-малък пътникопоток и по-малък брой влакове, където железопътният превозвач е организирал за своя сметка превоза с автобуси.

 

В участъците, където се ремонтира железопътната инфраструктура Бургас – Карнобат – Сливен и София – Копривщица – Карлово, и се извършва трансбордиране на пътниците (прекачване от влак на автобус и обратно), е предвидено автобусите да се движат по целия маршрут на влака за да се намалят неудобствата на пътуващите.

 

Временните промени в разписанието ще засегнат основно влакове, които се движат по второстепенни маршрути. По този начин редовните пътници, използващи влакове за придвижване до работа, ще бъдат минимално засегнати и за сезонно натоварените влакове ще бъде осигурен нормален график.

 

Автобуси ще се движат вместо някои влакове в участъците Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица, Долна махала – Хисар и Стара Загора – Карлово с минимални изменения в разписанията.

 

Не се планират промени в движението на международните и бързите влакове.

 

"БДЖ – Пътнически превози” ЕООД се ангажира със спешни ремонти на локомотивния си парк, гарантиращи безпроблемното спазване на разписанията от 15-и септември 2016 г. За тази цел транспортното дружество е разработило план за действие, осигуряващ срочния ремонт на необходимите локомотиви в рамките на следващите по-малко от два месеца", пише в съобщението на дружеството.

 

Екипът на националния железопътен превозвач поднася извинения на своите клиенти за причинените неудобства. Подробна информация за въведените промени пътниците могат да получат от гишетата „Информация” и билетните каси в най-близката гара, на националния информационен телефон 0700 10 200 или на официалната интернет страница www.bdz.bg. На интернет страницата ще бъде публикувано и разписанието на автобусите в участъците, където влаковете ще бъдат временно заменени с алтернативен транспорт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4374 |20.07.2016 „Аерофлот” спира полетите от Русия за Истанбул . 0| 4917 |17.07.2016 Влакове масово закъсняват заради стари локомотиви . 0| 4053 |16.07.2016 Хаос на граничните пунктове: ту пускат, ту спират движението . 0| 4796 |15.07.2016 Виж къде спира токът в Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads