Реклама / Ads
4| 5130 |25.10.2010 НОВИНИ

„Бедни” шефове на дискотеки пазаруват имоти на килограм

.
11 собственици на фирми се оказаха без нито лев доход от 2005 г.
 

Физическо лице, което чрез фирмата си е собственик на една от популярните Черноморски дискотеки, проверявани от НАП през лятото, има 12 недвижими имота
, пише Монитор. Официално обявените му доходи за последните години обаче са с над 1,6 млн. лв. по-малко от данъчната оценка на имотите, показа започналата от приходните инспектори проверка. Предвид факта, че пазарните цени на недвижимите имоти са много по-високи от данъчните оценки и че в хода на проверката все още не са оценени луксозните превозни средства на лицето, се очаква разликата в имуществото и доходите на съдържателя на дискотеката да се увеличи.

В момента текат ревизии и проверки на 10 фирми, които стопанисват заведения по Черноморието. Общо 110 физически лица, собственици на горните фирми, също се проверяват от НАП. До момента е открито несъответствие между оценката на имуществото и официалните доходи на 68 души. Най-парадоксалните случаи са свързани с това, че 11 собственици на фирми не са получили нито лев доход в последните 5 години, а едно от лицата има на свое име 11 недвижими имота, други трима - по 7. Сред собствениците на дискотеки има и човек, който за периода от 2005 до 2009 г. е подал данъчна декларация само веднъж и то за общ годишен доход от 511 лв. (малко над 42 лв. месечно).

Ревизиите на фирми и граждани, собственици на развлекателни заведения по Черноморието, продължават. Онези физически лица, които не могат да докажат произхода на средствата си, ще бъдат обложени с пълния размер на данъците заедно с лихвите и ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност. Припомняме, че Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.

През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец, „на светло” излезе близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%. „Поели сме ангажимент да доведем докрай тези проверки. Фирмите, собственици на дискотеки бързо коригираха поведението си, но се оказва, че физическите лица имат огромно имущество и никакви доходи. Струва ми се, че тук освен ревизионни актове ще има и наказателни производства”, коментира по повод течащите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От НАП предупреждават, че подобни проверки предстоят в зимните курорти и в софийските заведения
. Данъчен №1 обясни, че служителите на НАП са избрали да се проверят първо най-посещаваните заведения, в които се върти и най-голям оборот. Инспекции на бирниците обаче са извършвани и по магазини и други търговски обекти, където също са се натъквали на сериозни нарушения. Стефанов обясни, че заведенията основно не отчитат реални обороти и не издават касови бонове. В много от случаите служителите са осигурени или на много ниски заплати, или изобщо не са. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5000 |21.10.2010 БАН дава имоти под наем за жълти стотинки . 2| 4966 |07.10.2010 Изхвърчават шефовете на “Топлофикация София” . 10| 6186 |07.10.2010 Броят всички имоти на бедни и богати . 8| 5912 |30.09.2010 Кушлев удря депутат от ДПС с имоти за 2,5 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads