Реклама / Ads
0| 5054 |04.12.2014 НОВИНИ

Бедствено положение е обявено в Раднево, следят яз. "Ковачево"

.
Наводнени приземни етажи, мазета и дворове има в около 20 села в Старозагорска област след обилния дъжд. Критично е състоянието на язовир "Ковачево", който може да наводни рудник „Трояново север“. Затова екипи на дружеството ще дежурят цяла нощ, ще се преустанови и вливането на вода в него от топлоцентралите.
 

Бедствено положение е обявено в община Раднево, предаде БНР.  Опасно високо е нивото на реките Блатница и Кумурджа, които минават през града. Язовирите Раднево и Константиновец преливат контролирано, хората, чийто къщи са в непосредствена близост до тях, са в готовност да бъдат евакуирани.

 

Язовир "Копринка" е със свободен обем от 60 милиона кубически метра, язовир "Жребчево" - 20 милиона.

 

През последните 48 часа в района на въгледобивното дружество „Мини Марица изток“ са паднали рекордните 70 литра на квадратен метър. Затова в рудниците е въведен авариен план за работа, за форс-мажорните обстоятелства са информирани трите централи в комплекса и „Брикел“. Жп линиите вече са отводнени, използва се цялата налична хидротехника, за да не се допусне спиране на производствения процес, застрашаване на живота на миньорите и сигурността на енергийната система.

 

Десетки къщи са наводнени в гълъбовското село Обручище. Кметът Илия Марков съобщи за „Хоризонт“, че само няколко къщи, които нямат собствени помпи, разчитат за отводняване на пожарната. Основната причина, както и при всяко предишно наводнение, е непочистената от производствената дейност на „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Контур глобал“ река Соколница. Въпреки че реката сега не е преляла, тя не може да поеме водите от селото, те се връщат по старите канали и заливат ниви, дворове, мазета и приземни етажи.

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев заяви, че комисията по бедствия и аварии към МС ще финансира проект за изграждане на отводнителна система и за почистване на коритото на Соколница. Преди дни на общината са преведени 300 хиляди лева за прочистване на река Съзлия, която минава през центъра на града и при проливни валежи наводнява един от кварталите му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4575 |17.11.2014 Частично бедствено положение обявиха в Пазарджик . 13| 7188 |04.11.2014 Светльо Витков: Положението в политиката е чалга . 2| 4400 |28.10.2014 Бедственото положение в Бургас и Габрово остава . 10| 6175 |26.10.2014 Кметицата на Габрово: Положението е страшно, влошава се с всеки изминал час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads