Реклама / Ads
1| 6136 |01.08.2014 НОВИНИ

Бедствено положение във Враца, Родопите и около столицата

.
Бедствено е положението в много села в Родопите и Софийска област. Във Врачанско издирват изчезнал след пороите мъж. Трагично е положението и в селища по Искърското дефиле. Няма информация за загинали хора.
 

До момента във Враца няма жертви на проливните дъждове, които продължават вече повече от 12 часа в региона, съобщиха от пресцентъра на общината. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение.В с. Тишевица се издирва 25-годишен мъж.

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община "Родопи", считано от 17:30 ч. в четвъртък следобед. Това съобщи пресцентърът на кмета Пламен Спасов, цитиран от Нова ТВ.

Причина за решението е природното бедствие, което сполетя Родопската яка.

Силният дъжд не е спрял да вали повече от 3 часа. За това време са наводнени улици и са срутени мостовете в региона. Бедственото положение е в сила за селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Селата са без пътна връзка и са недостъпни за пожарни и линейки.

В Храбрино няма питейна вода към този момент, а в района е паднала около 8 м. от подпорната стена на реката. Срути се и мостът над река Първенецка.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле,до подобряване на метеорологичната обстановка, съобщиха от администрацията на Софийска област.

Вследствие на проливния дъжд е залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков.

Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Софийският областен щаб за изпълнение на плана при бедствия координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област съвместно с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини.

Днес над Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има валежи и гръмотевици. Над Източна, времето ще се задържи предимно слънчево и горещо. Там ще има временни увеличения на облачността по-значителни над югоизточните райони. Максималните температури ще са от 25° на места в Западна, до 32-33° в Източна България. В София – около 25°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето до обяд ще бъде 2 бала, а след обяд ще се усили до 3 бала.

Над масивите в Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен източен вятър, по върховете временно и силен от югоизток. Максимална температура на 1200 м.н.в около 21°, на 2000 метра - около 14°.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4758 |25.06.2014 Бедственото положение в Добрич отменено . 3| 4909 |13.05.2014 ЧЕЗ не злоупотребява с господстващо положение . 2| 5165 |13.05.2014 КЗК обвини ЕРП-тата за господстващо положение . 5| 5683 |09.05.2014 Мария Габриел: Положението в земеделието е катастрофално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads