Реклама / Ads
6| 5921 |23.02.2011 НОВИНИ

Берлускони - най-скъпият гост на Борисов

.
Силвио Берлускони е бил най-скъпият гост на Бойко Борисов не само защото италианският министър-председател първи от европейските лидери възкликна по адрес на нашия правителствен шеф: "Ето това е премиер!", след като измери гърба му с педи.
 

През октомври 2009 г., когато Берлускони бе у нас, Борисов даде вечеря в негова чест, която излязла на бюджета 9083 лева, сочи справка на Министерския съвет, изготвена по искане на "Труд". На трапезата били 40 души и гощавката на всеки един от тях излязла 227,08 лв. За сравнение вечерята в чест на германската канцлерка Ангела Меркел струвала по 85,62 лв. на човек. От началото на мандата си до края на януари т. г. премиерът Бойко Борисов е нахранил у нас с държавни пари 478 души - президенти, премиери, членове на официални делегации и техните домакини. За всички тях сметката за данъкоплатеца е 55 289 лева и 41 стотинки.

Евтино ли е това или скъпо?

Е, не е като да нахраниш 5000 мъже, отделно жените и децата, с две риби и пет хляба (справка: Исус според Евангелието на Матея). Но ако гледаме държавните вечери, давани от Барак Обама, българският премиер ще излезе твърде голям спестовник. Според сп. “Форин полиси” само едно тържествено угощение, давано от стопанина на Белия дом, излиза на бюджета около 500 000 долара. Като се има предвид, че поканените обикновено са около 300 души, кувертът на човек излиза средно близо 1660 долара.

За сравнение един гост на Бойко-Борисовата трапеза е струвал средно 115,69 лева, сочи справка на Министерския съвет, поискана от “Труд” по Закона за достъп до обществена информация. Един от най-скъпите гости на премиера Бойко Борисов - и в прекия, и в преносния смисъл, се оказва италианският му колега Силвио Берлускони. Екстравагантният лидер, който не се сдържа на първата си среща с Генерала да измери гърба му в педи, бе у нас през октомври 2009 г. Тогава в негова чест е била дадена вечеря в “Къщата с часовника”. Присъствали 40 души, а сметката била 9083 лв. Кувертът на човек излиза 227,08 лв., най-скъпият по време на премиерстването на Бойко Борисов. Като се има предвид, че италианската делегация се е състояла само от деветима души, излиза, че мнозинството на трапезата са били представители на родното правителство.

Разходите за вечерята ще са нищо, ако Италия наистина помогне България да получи 300 млн. евро от Еврокомисията за спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, както тогава обеща Берлускони. Втората вечеря в класацията за скъпи разходи е била с грузинския премиер Ника Гилаури - в ресторанта на хотел “Шератон”. В нея са участвали едва четирима души, но понеже сметката е била 631,73 лв., на човек се падат по 157,93 лв. Двамата са вечеряли и в ресторант “Панорама” на “Кемпински хотел Зографски”, където 40 души са се нахранили за 5909 лв. (147,73 лв. на човек). По време на визитата през октомври м. г. двамата премиери се договориха да работят за директна въздушна линия София - Тбилиси. Проектът обаче още не е видял бял свят поради редица причини - субективни и обективни (има ли пътници за цял самолет по тази дестинация?).

От информацията, която ни предоставиха счетоводителите на Министерския съвет, излиза, че премиерът ни предпочита да гощава пристигащите у нас държавници в частни ресторанти. От държавните е използван само този в Евксиноград (с доста по-изгодни цени), въпреки че в резиденция “Бояна” в полите на Витоша има два ресторанта с по 100 места, които отдавна не са виждали чужди делегации. Последното правителство, което ги е използвало на пълни оборото, е било това на Иван Костов. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5665 |22.02.2011 Борисов изпрати правителствения „Еърбъс" в Бенгази . 12| 4963 |22.02.2011 Борисов: Върнахме се на пътя на добрите перспективи . 14| 4828 |22.02.2011 Оставка - най-полезният ход за Борисов . 4| 4763 |20.02.2011 РЗС: Бойко Борисов се оказа по-ляв и от Жан Виденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads