Реклама / Ads
4| 4699 |30.01.2015 НОВИНИ

Безлов: Изборът на Панов за председател на ВКС е победа на статуквото

.
Тихомир Безлов
Изборът на Лозан Панов за председател на ВКС е победа на статуквото. Това каза анализаторът Тихомир Безлов по "Фокус".
 

Аз искам да направя една такава уговорка първо, че вие и аз сме външни на системата, т.е. много малко знаем за това какво става в тези среди във ВСС. Това, което коментираме е в някакъв смисъл в резултат на някакви чужди изказвания, мнения и т.н. Аз се опитвам да си направя някаква социолога на този избор и ми изглежда по следния начин – статуквото т.е. хората, които бяха във ВСС избрани по политическата квота, както се твърди, предпочитаха да гласуват „срещу“ Панова и „за“ новия председател. Обратното, което ми направи впечатление е, че съдийската, да я наречем гилдия, преобладаващо, според мен в София т.е. СГС, САС и съдии от ВКС, предпочитаха Панова. Победи в някакъв смисъл статуквото, в някакъв смисъл външните на софийската гилдия, да я наречем така. Сега изборът предизвика според мен едни доста интересни дебати. Например ми направи впечатление едно интервю на г-н Белазелков, който каза че съдът не е търговско дружество, за да може да сложим хора, които не познават работата му. Като един мениджър, външен мениджър, който разбира от финанси и управление на корпорации, взимате ги и той прави вашата корпорация успешна, какъвто е моделът и според него това не е така.

 

Аз имам малко възражения срещу това интерпретиране и като външен човек, т.е. като човек, който гледа присъдите в крайна сметка и това, което се случва в криминалния свят, в икономиката на страната, в политиката на страната, най-големият проблем не е дали е победил единият или другият кандидат, а според мен е, че продължава да се запазва цялостно статуквото. Т.е. този модел съдиите на върховно ниво към оправдателност спрямо политическите елити, бизнес елитите, които нарушават правилата, тази оправдателност според мен е проблемът. Т.е. хората престанаха да имат дори малка надежда за справедливост. Макар, че нали 25 години уникална разруха, кражби и разрушение и т.н. и в крайна сметка вие нямата абсолютно никакви присъди. Дори символични присъди няма, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5128 |30.01.2015 Лозан Панов: Една гнила ябълка е достатъчна, да изгният и прекрасните в купата . 8| 5113 |30.01.2015 За Хр. Иванов изборът на шеф на ВКС бил филм с предизвестен край . 15| 5970 |30.01.2015 Ген. Атанасов: Плевнелиев да не подписва указ за съдия №1 на Лозан Панов . 9| 6266 |29.01.2015 Избраха Лозан Панов за шеф на ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads