Реклама / Ads
2| 3149 |23.11.2021 НОВИНИ

С безпощадна яснота трагедията показва, че смъртта не се интересува от национална принадлежност, нито от спорове за езика и миналото

.
Източник: БГНЕС
Какво причини ужасяващата катастрофа на магистрала ”Струма”? Рано е за заключения, но стане ли дума за пътищата в България, почти винаги стигаме до корупционните престъпления във възлагането на обществени поръчки.
 

Това пише за DW политологът доц. Петър. Чолаков.

 

Причините за ужасяващата катастрофа на автомагистрала „Струма”, която отне десетки човешки животи, в това число и на 12 деца, тепърва ще се изясняват. Според експерти ще бъдат нужни поне шест месеца, докато властите установят дали в основата на трагедията е човешка грешка или техническа неизправност. А не може да не отчетем и факта, че на този път са ставали и множество други произшествия.

 

Какво трябва да се случи сега

 

Като цяло качеството на пътищата в България остава ниско, а според данни за предковидната 2019 година страната заема второ място в ЕС по брой на жертвите при катастрофи. През 2020, когато заради Ковид-19 движението значително намаля, страната падна до третото място в тази мрачна класация, след Румъния и Латвия.

 
Добре е, че властите вече заявиха, че експерти ще проверят качеството на настилката. Пътят-убиец изигра фатална роля в случая с катастрофата край Своге през 2018 година, в която загинаха 20 души. Първата реакция на властите тогава бе да посочат като единствен виновник водача на превозното средство. Рано е да правим заключения, но когато говорим за пътищата в България, почти винаги стигаме до корупционните престъпления във възлагането на обществени поръчки.

 

Да помислим и за това

 

Отвъд това катастрофата може и трябва да стане повод за българи и македонци да проявят солидарност, да демонстрират емпатия. Този тежък инцидент би могъл да ни раздели още повече, би могъл да разпали остри взаимни обвинения. Но може да се случи и обратното - да ни сплоти.

 

Не казвам, че България трябва да захвърли своите национални интереси. Историческите крамоли и противоречия трудно ще бъдат забравени и изгладени за една нощ. Но ако не друго, тази трагедия показва с безпощадна и хладна яснота, че смъртта не се интересува от национална принадлежност, нито от спорове за езика и миналото. Добре е българските и македонските политици да не забравят това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3130 |23.11.2021 РСМ няма да разследва трагедията на АМ ”Струма” . 4| 7077 |23.11.2021 Франс прес: Трагедията в България е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие . 3| 2916 |23.11.2021 Няма българи сред загиналите в трагедията на АМ ”Струма”. В РСМ е обявен ден на траур . 1| 3609 |21.09.2021 Военният министър: Поканих на разговор жената на майор Терзиев, за трагедията се свърши страшно много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads