Реклама / Ads
0| 4202 |27.03.2015 НОВИНИ

Бинев обвини НАП, че "рекетира" дребните търговци

.
Слави Бинев
Над 20 случая имало в хасковска област на натиск от страна на приходната администрация над дребния бизнес. Това каза депутатът Слави Бинев в парламента по време на петъчния парламентарен контрол.
 

 По дучите му такъв сигнал вече има  подаден до прокуратурата, но според държавното обвинения нямало престъпление.

 

Патриотът даде пример - търговец на едро, най-често на хляб, цигари и сладкарски изделия, фактурира на свои контрагенти стока, която те никога не са купували. Това се правело с цел да се изпише стоката, която е продадена в рамките на годината без фактури.

 

Фактурирането се прави в края на годината, като има фирми, на които са издадени фактури за над 60 000 лева, а това са фирми, на които целият оборот може да бъде събран в 300 или 500 лева месечно на определената стока, която им е изписана за тази година, обясни Слави Бинев.

 

Основната цел на Националната агенция по приходите  е събиране на данъци и вноски. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на патриота Слави Бинев за рекета от страна на НАП към дребните търговци.

 

Неправомерните действия от страна на търговци, по думите на Горанов, целели невнасяне на данъчни задължения. Щетите за бюджета от този риск са около 20,3 милиона лева годишно, подчерта Горанов. Този риск, по думите му, бил с голяма вероятност на проявление.

 

При проверките НАП събирала всички доказателства за фактурираната доставка. Заради акциите на приходната администрация в последните години е намалена щетата за бюджета със 73%. Мерките са успешни и водят до промяна на рисковите лица, категоричен бе финансист номер 1, цитиран от Нюз. бг. За първите месеци от годината НАП е събрала със 720 милиона лева повече приходи в сравнение със същия период на 2014 година, похвали се още Владислав Горанов.

 

Стартира и нова услуга на НАП - всеки търговец он-лайн ще може да провери какви фактури са разписани към него. В резултат от проверка на НАП на търговците се обявява, че крият обороти и им се начисляват глоби и данъци в размер на стотици хиляди лева, възмутен е той. Тези, които обжалвали санкциите, след това получавали двойни глоби.

 

Според Бинев не било редно да се проверяват дребните търговци, а едрият такъв, който издал фактурите. Трябвало да се види от къде идвало престъплението. Не трябвало да се обричат дребните търговци да бъдат крепостни селяни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5731 |26.03.2015 Обвиниха в корупция секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора . 10| 4149 |14.03.2015 Слави Бинев: В две комисии няма по-добър от мен . 3| 5219 |04.03.2015 Бинев: Няма да стоя тъповато инатливо в политиката . 22| 4495 |20.01.2015 Цв. Кънчев обвини Борисов за гратисчийството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads