Реклама / Ads
16| 5484 |21.10.2013 НОВИНИ

Бюджет 2014 - готов, показват ни го в края на месеца

.
Йордан Цонев Източник: Булфото
Бюджетът за 2014 ще бъде представен официално в Народното събрание на 31 октомври. Той вече е готов, но има да се уточнят някои подробности. Технически вече се работи по окончателния вариант и по доклада. Дори по-рано ще бъде качен и на сайта на Министерството на финансите.
 

Това заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев пред БНР.

На въпрос откъде ще дойдат заложените в бюджета 650 милиона лева за социални дейности, Цонев посочи: "Парите в бюджета идват от данъчни и неданъчни приходи. Никога никой финасист не може да отговори утвърдително на въпроса дали ще ги съберем. Прогнозата, която правим за приходната част, не е нито оптимистична, нито песимистична. Опитваме се да бъде реална и ако не мога 100 процента с "да", това е заради нестабилната икономическа ситуация в страната и в Европа. Дори очаквам критики от опозицията, че приходната част е песимистична. Аз мисля, че бюджетът е реален."

"Желанието ни е да няма предсрочни избори. Ние правим бюджет, в който планираме да няма избори. Опитваме се да решим сериозни проблеми с бюджета. Второто нещо, което се опитваме, е как с ограничените ресурси на кризисното време да изведем няколко приоритети с ясни политики. На първо място е икономическият растеж, на второ място е социалната ангажираност и на трето - образованието. Трябва да се покаже какви са точните инструменти, насочени към приоритетите. До този момент, през тези 23 години, когато се заяви някаква политика, то се приватизира от министерството. Ние решихме да изведем тези приоритети в два фонда - програми. Едната програма ще се казва "Икономическо развитие и региони", а втората - "Образование". В тях са отделени ресурси, извън тези на министерствата. В тези програми ще се кандидатства с проекти на конкурсно начало", обясни Цонев.

"Така и не разбрах защо трябва да бъдат намалени субсидиите за партиите, извън популистките", коментира Цонев. Нека да се види за какво се харчат и какви са нуждите на партиите. Парите са намалени с 30 процента, заради намаления брой избиратели.
За законопроекта, който урежда отношенията на държавата с офшорките и който се изработва заедно с Делян Пеевски, Цонев обясни, че следващата седмица ще бъде в пленарната зала.

"Очаквам да бъде приет, въпреки че присъствието на г-н Пеевски като съавтор накара тези, които се опитват в последните 4 месеца да превърнат българския политически живот в някакъв казус "Пеевски", да се отнесат към законопроекта по начин, който той и материята не заслужават. И преди казах, че тази материя е много сложна, тя е нова, не е измислица на българския политически живот и на тези, които скачат на законопроекта, нека да кажа, че темата беше поставена като разговор много преди те да се сетят за казуса "Пеевски". Така че законопроектът заслужава едно уважение.

Притеснява ме това, което прави президентът - вземането на страна, несвикването на КСНС, опитът непрекъснато да се прехвърля отговорността върху други институции, откритото политическо инженерство в полза на определен кръг, зависимостите от този кръг, липсата на отговори, които дължиш на обществото. Цялостното поведение на президента, което е много далече от обединител на нацията", каза Цонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5633 |14.10.2013 Повече пари за социални плащания в Бюджет 2014 . 19| 4887 |05.10.2013 БСП обсъжда бюджета за следващата година . 4| 4801 |03.10.2013 Местната власт - акцент в новия бюджет . 14| 5581 |28.09.2013 Бюджетът позволява минимална заплата от 340 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads