Реклама / Ads

0| 3238 |12.03.2021 НОВИНИ

Бивш прокурор: Българските европейски заповеди за арест няма да се изпълняват до въвеждането на защитен механизъм

.
Андрей Янкулов
Самата процедура е доста спорна поради липсата на съдебен контрол. Това е проблем, който е идентифициран от доста време и съществува, виден е. Това каза бившият прокурор адвокат Андрей Янкулов, експерт от Антикорупционния фонд по повод Решението на съда на ЕС, с което бяха обявени за невалидни еворпейските заповеди за арест, издадени от прокуратурата.

„На практика е съвсем възможна ситуация, при която тук се издава националния акт за задържане, който е основание за европейската заповед за арест – той се издава от прокурор, след това се издава европейска заповед за арест – също от прокурор, изпраща се в чуждата държава. Нейният съдебен орган на доверие трябва да приеме всичко, което се твърди от нашата държава, съответно предприема някакви мерки спрямо това лице, което ние издирваме и започва процедура пред съдебен орган на другата държава членка, където лицето се намира, по предаването му“, обясни Янкулов хода на процедурата.

 

След като лицето вече е изпратено и идва в страната ни, в първия момент, в който вече български съд се занимава с казуса и преценява доказателствата по него, може да каже – пускаме го, защото няма никакви доказателства за престъплението, за което е повдигнато обвинението, допълни адвокат Янкулов.

„Повече от логично беше, че трябва да се въведе предварителен съдебен контрол“, изтъкна Андрей Янкулов.

 

Още с излизането на ключови решения на Съда на ЕС в Люксембург през 2019 г. според него е било „пределно ясно, че този проблем ще съществува и за нас“, но не е било обърнато внимание, защото не са били по български казуси.

В момента българските европейски заповеди за арест няма да бъдат изпълнявани, уточни Янкулов. „До момента на създаване на този защитен механизъм, който ще направи нашето вътрешно право съответно на правото на съюза.“

 

„Това е поредното подканяне, в случая то не е и подканяне, защото трябва да се изпълни, на някаква европейска институция, за засилване на съдебния контрол върху актовете на прокурора в досъдебното производство.“

Ако искаме да ползваме инструмента европейска заповед за арест, трябва да реагираме веднага, обобщи адвокат Андрей Янкулов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 2597 |10.03.2021 Българските евродепутати социалисти подкрепиха Радев и Йотова . 5| 3811 |10.03.2021 Само във Фрог: Разработваният от ДАНС бивш шеф на НАП-Пловдив не се яви на конкурса за КПКОНПИ . 1| 3396 |08.03.2021 Почина бивш зам.-шеф на Нацианалната следствена служба . 16| 3199 |05.03.2021 Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ