Реклама / Ads
12| 4190 |08.10.2023 НОВИНИ

Бивш шеф в службите видя провал в разузнаването

.
Не би трябвало разузнавателните служби да уверяват парламента, президента и премиера, че война няма да има, а на следващия ден войната да избухне. Това е абсолютен провал на разузнаването. Мерките, които се вземат за недопускането на подобен провал в бъдеще, трябва да бъдат много добре обмислени. 
 

Това заяви пред Българското национално радио Иван Пенков, бивш зам.-директор на Служба “Военна информация” към Министерството на отбраната. 

 

Коментарът му идва на фона на желанието за реформа в службите, която обаче няма да се случи по лансирания от ген. Атанас Атанасов начин. 

 

Пенков определи внесения в крайна сметка законопроект, който касае изменение на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност с тези назначения от парламента, като “скромен опит” да се изключат подобни случаи и гафове на родното разузнаване. По думите му проектозаконът не третира идеята за сливане на военното и цивилното разузнаване. Именно тази идея бе основна за реформата, предложена от ген. Атанасов. 

 

Той смята, че парламентът и комисията за контрол на службите трябва да направят анализ и да установи защо те са "създали такъв анализ и информация" и да намерят корена на този гаф.

За него не са адекватни мерките с уволняването на шефовете на двете служби. По думите му трябва да се бръкне в дълбочина в дейността на службите.

 

Комисията за контрол над службите е висша степен на контрол за службите, напомни Пенков. По думите му съставът на комисията е “отчайващ”. 

 

“Тази комисия е много малка по състав, като само двама са с някакъв опит в сектора на сигурността. Съставът на комисията трябва да бъде много добре огледан и да бъде изграден така, че да е предпоставка за реално влияние и ръководство на службите на сигурност", смята той. 

 

Според него по некомпетентен начин се коментира и третира в НС въпросът за действията на службите за външно разузнаване, като се говори за сливане, каквато практика няма никъде по света.

Пенков е категоричен, че българските служби имат капацитет да противостоят на опитите за влияние.

 

"Не смятам, че ДАНС е една стихийна паническа служба и че няма възможности да контролира дейността на разузнаването", обясни той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4180 |08.10.2023 Полицай уби двама израелски туристи в Египет . 43| 9495 |08.10.2023 ГЕРБ клатят сглобката. Може и да подкрепят вота на недоверие? . 3| 3880 |08.10.2023 58 българи все още са блокирани в Тел Авив . 26| 13709 |08.10.2023 Стреляха дърво по дърво: Стотици на музикален фестивал в Ивицата Газа се оказват в капана на куршумите на Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads