Реклама / Ads
11| 4165 |24.11.2020 НОВИНИ

Бивш социален министър: Бюджет 2021 - похарчени пари без цели

.
Иван Нейков Източник: БГНЕС
Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите. Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио Иван Нейков - бивш социален министър и директор на Балканския институт за социална политика.

 

За подводните камъни в бюджета за догодина икономисти предупреждават вече седмици наред. Още с публикуването му те посочиха, че това е обида, а пари се харчат предизборно и без ясна визия. По този начин хазната ще остане празна, а реформи в системите няма да бъдат направени.

 

Нейков заяви, че от решението за детските надбавки като че ли всички са щастливи, но не става ясен начинът, по който това ще бъде направено.

 

“Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване”, посочи бившият социален министър.

 

Според него от това предложение биха могли да се възползват само онези, които получават и други доходи, освен работна заплата.

 

“Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години“, заяви Нейков.

 

Ако човек погледне парите в различните социални сфери за догодина, те са повече от тези през 2019 година. От тази гледна точка всички трябва да са доволни. Може да се окаже обаче, че дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира Иван Нейков.

“Каква е обаче реакцията на хората 2020 година? Само за няколко месеца, данните от БНБ сочат рязко нарастване на новите депозити на хората. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин: спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова такава прогноза. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е много по-голям“, допълни още Нейков.

 

По думите му при мерките в подкрепа на пазара на труда виждаме copy paste на мерките от 2020 година. Според него това означава едно - правителството очаква, че проблемите няма да бъдат различни. Това влиза в контраст с мерките в останалите европейски държави, чиито правителства предвиждат нова вълна на защита и нови инструменти.

 

Расте вътрешнофирмената задлъжнялост и бизнесът ще изпитва затруднения за много по-продължителен период от време, смята бившият социален министър.

 

“Бизнесът има нарастване на разходите, свързани със защитните мерки по време на пандемията и тези разходи би трябвало да бъдат признати за присъщи на бизнеса и да не бъдат облагани. Огромни разходи ще имат работодателите в следващите години за осигуряването на безопасна работна среда, а за това никой не говори”, допълни Нейков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4937 |23.11.2020 Бивш здравен министър: Има хаос в организацията. Веднъж едно, после - второ, трето… . 7| 4334 |19.11.2020 Здравният министър: Поисках проверка от прокуратурата. Тя възложи 15-дневна проверка за пловдивската болница . 10| 4132 |18.11.2020 Здравният министър: Не е моментът за реформи и резки действия . 21| 5511 |15.11.2020 Здравният министър: Време е за стягане на цялата система!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads