Реклама / Ads
0| 5052 |14.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът с компенсации за тока и през април, подготвят нов механизъм за подпомагане

.
Кирил Петков, Корнелия Нинова, Александър Николов Източник: БГНЕС
Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас. В срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.
 

„Работи се и върху възможността бизнесът да сключва дългосрочни договори за закупуване на електроенергия, така че пикове в цените да не се отразяват толкова рязко върху икономиката у нас“, обясни премиерът.

 

„Изправени сме пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и тока. Осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на почти перфектната буря. На срещата с работодателските организации се обединихме около това, че всички сме в една лодка и заедно ще излезем от кризата на базата на знанията и диалога, който имаме“, допълни Петков.

 

От своя страна енергийният министър Александър Николов обясни, че конкретните параметри на компенсациите за април ще станат ясни до края на седмицата. Ще се разгледат и всички възможни средносрочни и дългосрочни решения, така че да се осигури максимална предвидимост за бизнеса за година напред.

 

„До април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката, така че помощта за високите цени на енергоносителите да бъде увеличена“, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Точният размер предстои да бъде уточнен.

 

„Без стабилна икономика няма как да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора“, подчерта Нинова.

 

По повод напрежението, което се създава около цените на някои стоки, премиерът Кирил Петков призова хората да не се поддават на паника и увери, че властите следят внимателно ситуацията със стоките, за които се пускат слухове, че може да привършат.

 

„Не се поддавайте на паника, няма да свършват тези продукти. Цените се качват, но на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите“, каза той.

 

Министър-председателят отправи нападки към опозицията за критиките, които отправя в този момент.

 

„В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата, а в същото време чуваме коментари "Ние ще решим за един ден всичко!". Какво правихте последните 10 години? Оказва се, че трупаните проблеми с десетилетия сега трябва да ги решим за 90 дни. Точно заради този тип изказвания в момента имаме всички тези спекулативни кризи“, заяви премиерът.

 

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митев изрази удовлетвореност от срещата.

 

„Надяваме се да успеем да изготвим работещ механизъм за компенсация и намиране на устойчиво решение за в бъдеще“, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6220 |13.03.2022 Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита . 0| 4342 |08.02.2022 Общините договориха с Василев компенсации за скъпия ток, поискаха от Караджов 300 млн. за ремонт на пътища . 3| 5463 |20.01.2022 Министър Проданов за мерките, щетите и компенсациите на туристическия бранш . 8| 5188 |28.12.2021 Бизнесът иска спешно свикване на КСНС заради рекордните цени на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads