Реклама / Ads
0| 2727 |01.06.2022 НОВИНИ

Близо 30 млн. лева предвижда МЗ за подобряване на психиатричната помощ

.
28.5 млн. лева отпуска Министерството на здравеопазването за подобряване на психиатричната помощ у нас. Това съобщиха от ведомството. Проектът трябва да бъде приключен до края на 2025 г.

"Реформата в психиатричната помощ е сред водещите приоритети за настоящия ръководен екип на Министерството на здравеопазването и за правителството. Вече са предприети и конкретни действия по отношение модернизацията на системата за психично здраве. Предстои сформирането на Национален съвет за психично здраве, който пряко ще следи за изпълнението на приетата Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021 – 2030 г.“, посочи министър Асена Сербезова по време на среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл.

 

В изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде реализиран проект за модернизация и развитие на психиатричната помощ в България. Той предвижда обновяване и модернизиране на сградния фонд на най-малко 18 лечебни заведения, предоставящи психиатрична помощ. По линия на проекта ще бъде осигурена съвременна медицинска апаратура за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ. Предвижда се проектът да бъде на обща стойност от 28,5 млн. лв., като трябва да бъде приключен до края на 2025 г. Активно се работи и в посока повишаване квалификацията на служителите, ангажирани в системата на психиатричната помощ, както и по посока мотивиране на нови кадри за започване в този тип лечебни заведения. Към настоящия момент по специалност психиатрия се обучават общо 72 специализанти и 7 специализанти по детска психиатрия. Отделно от това министър Сербезова посочи, че в МЗ се разработват множество инструменти за подпомагане на държавните психиатрични болници, за да бъдат подобрени условията за профилактика, диагностициране и лечение на страдащите от психични заболявания.

 

Председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл посочи, че е налице силна ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването за постигане на реален напредък по отношение подобряването на психиатричната помощ в България. В началото на месец октомври 2021 г. представители на Комитета бяха на посещение в три държавни психиатрични болници – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, за да се запознаят на място с грижата, която се предоставя на пациентите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5837 |01.06.2022 Повишиха говорителката на Гешев Сийка Милева във ВКП . 0| 2481 |01.06.2022 С над 20 лева за мегаватчас поевтинява природния газ у нас за юни . 0| 2950 |31.05.2022 ВВС опроверга Кирил Петков: Не се предвижда заместващ изтребител . 0| 34561 |31.05.2022 Шефът на легия “Антимафия”: 10 млн. лева подкуп е поискал олигарх и човек от властта от бивша фирма на ГКПП “Кап. Андреево”
Реклама / Ads