Реклама / Ads
0| 2973 |05.04.2022 НОВИНИ

Bloomberg: ЕС предлага да се забрани вноса на руски въглища и да ограничи вноса на торове

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз ще предложи да наложи забрана за вноса на руски въглища, както и да ограничи вноса на калиеви торове. Това съобщи във вторник Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Предложението на ЕС е предизвикано от военните престъпления, които Русия извършва в Украйна и по-конкретно клането в Буча.
 

Действието по отношение на въглищата ще бъде добавено към пакет от стъпки, насочени към укрепване на съществуващите мерки и коригиране на пропуските, които вече бяха обсъдени тази седмица от посланиците на ЕС. Подробностите за забраната и времето за извеждане на въглищата все още се обсъждат, твърдят източниците. 

 

Очаква се Европейската комисия също да предложи да се забрани влизането на повечето руски камиони и кораби в блока.

 

Германия, която досега блокира усилията за ембарго на руската енергия, е готова да обмисли забрана за руски въглища и е в обсъждане с ЕС относно подходящия момент за подобен ход, разкрива германски служител, запознат с дискусиите.

 

Bloomberg съобщawa, че в момента ЕС няма планове за въвеждане на ограничителни мерки срещу петрола и газа от Русия. Според изданието има разделение по въпроса за енергийните доставки от Русия за ЕС. Правителствата на някои страни-членки на ЕС настояват общността поне да „изпрати ясно послание за желанието си да намали вноса на руски петрол“.

 

Няколко правителства, включително това на Германия и Унгария, се противопоставиха на разширяването на обхвата на санкциите към енергийния сектор на Русия заради това, че оттеглящите се руски войски са екзекутирали десетки невъоръжени цивилни в Буча, доведе до подновен натиск от страна на някои от източните членове на блока. Лидерите на ЕС вече одобриха целта за постепенно премахване на зависимостта си от всички руски изкопаеми горива до 2027 г.

 

По-рано Ройтерс съобщи, че Европейският съюз възнамерява да наложи санкции върху вноса на цимент, дървен материал, каучук, химикали, хайвер и водка от Русия.

 

Изпълнителният орган на ЕС също така предлага да се добавят още десетки хора и юридически лица към списъка със санкционирани лица и компании, включително банки като VTB Bank PJSC, които са отрязани от глобалната система за съобщения за плащания SWIFT, но все още не са напълно санкционирани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3122 |04.04.2022 ГЕРБ и ДБ предлагат площада пред руското посолство да се казва ”Героите на Украйна” . 0| 3108 |01.04.2022 Украйна иска от ЕЦБ да забрани транзакциите с рубли . 0| 5746 |31.03.2022 Bloomberg: Русия ще продава петрол на Индия на цена 2,5 пъти по-ниска от пазарната . 0| 3393 |31.03.2022 Петър Колев: Скопие опитва да забрани по всякакви начини да бъдеш българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads