Реклама / Ads
66| 9180 |06.11.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов заплаши Скопие: Ако искате в ЕС, сменете си тона!

.
Македония по-добре да строи пътища, вместо паметници, казва премиерът Бойко Борисов в интервю на гръцкия вестник "Етнос". Според него е крайно време да оставим настрана старомодния национализъм и да създадем европейски отношения на Балканите.
 

Интервюто е от особено значение за Гърция, тъй като за първи път страната открива друг съсед, който е загрижен за националистическите изяви на Македония, коментира медията.

На Балканите ние всички сме националисти. Всеки казва, че е най-големият, най-умният. Мога да кажа какво бих правил, ако бях премиер на Македония. Бих оставил историята на историците и бих започнал да правя инфраструктурни проекти, магистрали, да развивам отношенията със съседите си.България първа припозна Македония, винаги е била приятелски настроена и е помагала. Ние сме братя по етнос. Хиляди македонци искат българско гражданство, припомня премиерът. Но сега правим ежедневни услия, да не коментираме посланията на Скопие. Бяхме много разочаровани от филма, който направиха. Германия даже спря да им говори.Защо показаха България като фашистка страна, казва Борисов.

Ако си член на НАТО и на ЕС трябва да уважаваш историята на другите и тяхната гледна точка. За да получи подкрепата ни, правителството в Скопие трябва да си промени маниерите.Това е нашето условие, за да подкрепим Македния за ЕС. Същото важи за Турция, Босна и Херцеговина. Най-доброто е всички страни от нашия регион да са членове на НАТО и ЕС. Не знам много история, но не помня друг момент, когато всички балкански народи да са имали обща цел. Но да си член ан ЕС не означава само да получаваш паери от еврофондовете, но и да се научиш да уважаваш другия, да се преборим заедно с корупцията.

Аз предпочитам да си оправят улиците вместо творят паметници и филми. След две години ние ще имаме магистрала от Тесалики до София. За два часа и половина ще мога да пия кафето си в Тесалоники. Още пет часа и съм в Истанбул. Ние искаме и железопътни пътища, за да транспортираме стоки, произведени от балканската икономика. Преди ден отворихме и втори мост към Румъния през Дунав. Това означава от Тесалоники през България, право към Европа. Това е добро партньорство.

По отношение на кризата в Гърция премиерът коментира : ясно е, че проблемите в Гърция рефлектрират и в България. Знаете ли, че 31-34% от бнаките у нас са гръцки. Проблеми съществуват и в търговията и инвестицииите, защото гърците са сред първите ионвеститори в България. От години България и Гърция имат добри отношения в туризма. Надявам се, че г-н Самарас ще спази обещанието си и ще отвори пътя през Маказа.

Спряхме строежа на петролопровода Бургас-Александруполис по редица причини, припомня Борисов. Първата е защитата на околната среда, а втората, че печалбата за България е само тридесет милиона евро на година. За тази малка сума ще бъде по-скъпо да се грижим за околната среда. Малкото пристанище на Бургас ще има големи танкери вместо яхти. Тази работа трябва да се извършва по съвсем различен начин, с участието на всички държави с гаранции за безопасна околна среда, защото сме видели какво се случи в Мексико, подчертава премиерът.

"През 2006 г. за трети път те са направили първа копка, а няма споразумение за цената. През 2007 г. пак няма споразумение, защото не е ясно кой ще даде 10-11 млрд. Кой ще плати? Виждате какво се случи във Фукушима и сега дори Германия, Италия, Австрия ще кажат "не" на ядрената енергия", казва Борисов

Ние просто не разполагаме с пари. Вие може да искате да направите летище за космически кораби, за изпращане на сателити в космоса, но за съжаление аз нямам пари. "Южен поток" е проект, който плаща, както България, така и Русия. С него няма екологични проблеми, ние сме партньори с руснаците и ще подпишем договор на 9-ти ноември.

По отношение на Балканската война премиерът подчертава, че не е най-важното това, което смята Турция. Въпросът е как се чувстват самите хора. Ние сме уверени, че те са щастливи да бъдат български граждани. Тогава религията не е от значение. Лошото е, ако те не се чувстват български граждани. Една от любимите песни на Българската армия казва "На Босфора шум се вдига". Ако ние говорим за Велика България, тя някога е достигала до Босфора, припомня премиерът..

Но аз искам да имам добра магистрала София-Истанбул и тя ще бъде готова следващата година. Аз искам да имам същите пътища като в Гърция. Освен това ще имаме високоскоростна железопътна линия в Истанбул, по която ще бъдат транспортирани стоки.

Така че аз казвам нека оставим историята на историците и песните на певците. В Първата балканска война българите бяха първите, които бомбардираха Одрин. Ако искаме да имаме проблеми на Балканите, тогава ще трябва да стигнем до македонския Александър, Симеон, Гоце Делчев. Ние имаме хиляди извинения, за да започнем битки. Но какво би станало, ако Франция и Германия започнат да говорят за войната? Нима нямат причина да започнат битки? Но те се справят с икономиката и хората живеят по-добре, отколкото македонците, българите, турците. Има футбол, там борбата може да бъде пренесена и да се покаже кой е най-великият.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6710 |06.11.2012 Бойко Найденов стана и.д. главен прокурор . 92| 6435 |05.11.2012 Борисов: Има ли капка истина в клеветите срещу Венета Марковска, да си ходи! . 13| 5654 |05.11.2012 Атака зове: Бойкот на ДПС . 58| 5265 |04.11.2012 Борисов: Станишев казва на бялото - черно от сутрин до вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads