Реклама / Ads
9| 5432 |10.11.2012 НОВИНИ

Бойко Найденов: Ако бях на мястото на Марковска, бих се замислил

.
Бойко Найденов
Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов изрази негативно отношение към казуса "Венета Марковска" и заяви, че прокуратурата няма да се занимава с него.
 

Според заместника на Борис Велчев дебатът около избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд е излязъл извън рамките на нормалното, съобщи Дарик.

Ако един магистрат, особено кандидатиращ се за такава висока длъжност, не може да намери своята достойна защита, явно нещата са сложни. Ако бях на мястото на Марковска, бих се замислил, каза още Найденов в интервю за Дарик.

Според него, ако има нещо вярно в обвиненията срещу съдия Марковска, не би било редно да се продължава с тази истерия. "Не може държавата да става заложник на един човек. Директорът на ЦРУ подаде оставка заради любовна афера, така че не винаги трябва да се разсъждава строго в правни категории - правото е изкуство на справедливостта и морала", допълни Бойко Найденов.

Той отхвърли категорично възможността прокуратурата да се занимава с този казус. Прокуратурата няма такива функции - да издирва адреси, имена и т.н., поясни Найденов по повод искането на Марковска прокуратурата да извърши проверка за сигнала срещу нея.

Всеки би трябвало сам да се оневини, коментира още той Найденов, но не пожела да коментира изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който през седмицата увери, че МВР ще се заеме със случая, за да установи автора на сигнала, злепоставящ съдия Марковска.

Припомняме, че скандалът около съдия Венета Марковска се завихри, когато депутатът от БСП Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска по време на явяването й пред парламентарната правна комисия, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата. Няколко дни след това от ЕК остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. Въпреки това Марковска получи повече гласове, дори от номинацията на управляващите - заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов, и беше избрана с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и независимите.

Пред Дарик Найденов коментира и избора на нов главен прокурор, но без да заяви дали би се кандидатирал за поста.

Аз нееднократно казах - всеки един прокурор, който е посветил себе си и кариерата си на прокуратурата, е нормално да очаква да стигне до най-високия пост. Но към настоящия момент - така , както се издигат кандидатурите, с нетърпение очаквам да се върна в кабинета си в националното следствие, заяви Найденов. Той не отхвърли категорично възможността да се кандидатира за мястото, но заяви, че това зависи от кого ще дойде номинацията му.

Очаквам изборът да бъде качествен, за да може начело на прокуратурата да застане качествен човек, каза още Бойко Найденов. Той призова да не се хиперболизира изборът на главен прокурор. "Винаги съм се надявал да дойде момент, в който много малко хора ще знаят името на главния прокурор, а прокуратурата да работи тихо и спокойно", заяви заместникът на Велчев.

Найденов подкрепи тезата на Борис Велчев, че седем години са твърде дълъг мандат за поста главен прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5697 |09.11.2012 Бойко: Аз и младите говорим по три езика . 9| 5386 |07.11.2012 М. Найденов: Ски сезон на Витоша ще има, но без влекове . 17| 6370 |07.11.2012 Бойко Борисов: Средствата от еврофондовете са "живи пари" . 7| 6750 |06.11.2012 Бойко Найденов стана и.д. главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads