Реклама / Ads
7| 4489 |13.03.2016 НОВИНИ

Бойко Найденов: Добре е, когато не знаеш името на главния прокурор

.
Бойко Найденов
Когато дойдем до времето, в което никой няма да знае кой е главен прокурор у нас, тогава значи сме много добре. Ето например в Белгия хората не знаят кой е главен прокурор, нито се интересуват от това. Техните институции обаче работят и хората са спокойни, чувстват се защитени, защото държавата е зад тях. Няма значение името на главния прокурор и заместника му, трябва да работят. Това каза в ефира на БНТ бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов.
 

Коментарът му беше в отговор на въпрос на водещия кога ще имаме правилния главен прокурор. Найденов коментира и антикорупционния закон. Той заяви, че първият вариант на законопроекта на Меглена Кунева е бил „крайно неработещ“. „Имаше много неща, които можеха да се направят по него, но за мен е важно, че се приеха се нашите предложения, на АБВ“, каза той. По думите първото предложение на закона „овластяваше един човек, като с искането да се направи едноличен орган за борба с корупцията“. „Сега това е преобразено в колективен орган, което е по-приемливо. Важна е и ролята на новото бюро за антикоруция, което законопроекта предвижда.

 

Това трябва да бъде един работещ орган за борба с корупция по високите етажи, защото създаването на този орган ще спомогне започването на нови проверки“, каза Найденов. Той обясни, че е много важно в борбата с корупцията да участват основно експерти. Той разказа, че преди години ходил на обучение в Маями, където видял как действа комисия от експерти по закона за изпирането на пари. „От там ми казаха - ние на ден получаваме по 2000 сигнала за пране на пари. От тях подбираме два, три, най-важните. Такъв трябва да е и нашия орган, да умее да отсява важните сигнали“, категоричен е бившият зам.-главен прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5495 |07.03.2016 Бойко Атанасов: Приличам на таралеж от забитите ножове в гърба ми . 12| 5049 |04.03.2016 Бойко Борисов: Граничарите от турската граница няма да бъдат прехвърляни на гръцката и македонската . 29| 5175 |04.03.2016 Бойко Борисов: Чакаме новите източници на газ . 31| 9619 |03.03.2016 Внук на ген. Тошев: От чужбина народът ни не изглежда добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads