Реклама / Ads
11| 5042 |11.06.2021 НОВИНИ

Бойко Найденов: С най-много прокурори на глава от населението в Европа сме. Сцецсъдът не е това, което трябваше да бъде

.
Бойко Найденов
Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението в Европа. Между 1800-2000. Това каза бившият зам.- главен прокурор Бойко Найденов по БТВ.
 

За визитата на Лаура Кьовеши:

 

Не очаквам да чуя нищо от нея по отношение  на  протестите срещу Иван Гешев. Тя има рамка на правомощията. Тя няма да излезе извън тези правомощия, няма да прави политически коментари. Доверието в българската  правосъдна система не се определя от протестите. Ниво от 6 % доверие е проблем.  Това означава, че хората нямат доверие в съдебната система. Не трябва да очакваме отвън да се влияе върху българската правосъдна система. Ние сами трябва да решим проблемите си. САЩ и Европа са две различни неща. Чисто административно, обаче нещата са различни.

Злоупотреба с евросредства:

 

Сигнали за злоупотреби

 

Докато работех в прокуратурата имахме много сигнали за злоупотреба с европейски средства. Имахме много повече сигнали. Нека хората да знаят, че ако някой човек си построи къща за гости, след 5 години тя става негова. Ако се установи проблем,  всички ние данъкоплатците му купуваме къща на този човек, защото парите трябва да се върнат от нас.  Контролът върху разходването на средства трябва да е на много високо ниво и да не е политически.  Ние трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби.

 

Най-много сигнали имаше за земеделието, строителството. На „Ларгото“ се съобщиха цифри, които са притеснителни. Половината от парите не са одобрени от ЕС. По САПАРД водехме дела, с които нищо не се случи. Няма инструменти, които да пресекат навреме опитите за кражба на европейски средства.  Десетки и стотици милиони отиват някъде, незнайно къде.

 

За съдебната система:

 

Имаме разделение на властите.  Моето усещане е, че през последните години правосъдието не иска да приеме това, че другите власти трябва да го контролират. Видяхме, че има законопроект, след което започва възражение, протести.  Не друга, а  политиците ще решат и това винаги е било така. Преди имаше страх от Бога, срам от хората и санкция. Сега какво виждаме?!  

 

За специализирания съд:

 

За мен се излезе и се стигна твърде далеч, излезе се от това, което трябваше да бъде този съд. Трябваше този съд да рабати на местно ниво там, където не можеше това да се случи. Този съд прилича на извънреден съд, което е нарушение на Конституцията.  Затова моята оценка не е висока. От 10 години съм адвокат и мога да погледна от едната и другата страна. Тези дела преди това се разглеждаха от други съдилища и то не по-малко успешно. Отиде се в крайност, тези съдилища излязоха в рамките на нормалното.

 

За рокадите в службите:

 

Всеки ръководител, който започва да работи на дадено място, има право да си избере своя екип. Промени ще има, не може да няма. Това, че някои хора си мислят, че за завинаги на дадено място, е абсолютно погрешно. Няма вечни хора. Не може някой човек да застане веднъж завинаги и да ръководи дадено ведомство. Той се изхабява. Ти малко или много си свързан с тази партия, която те е сложила там.  Най-нормално е да се смени даден човек.

 

 

Не очаквайте да дама оценка на Гешев. Той върши своята работа-добра или лоша. Хората, които протестират, също имат своето прави. Един протест не може да бъде вреден, опасен или забранен. Ние сме демокрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3278 |10.06.2021 Мая Манолова предаде на Бойко Рашков доказателства за подслушване . 2| 3563 |10.06.2021 Бойко Рашков оглавява Националната комисия за борба с трафика на хора . 6| 3866 |09.06.2021 Мика Зайкова: Срам и резил - с най-много санкционирани по ”Магнитски” сме в ЕС . 4| 13434 |09.06.2021 Иво Сиромахов: Тия дни Бойко звъннал на Путин, за да го пита за кучето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads