Реклама / Ads
25| 4915 |16.10.2022 НОВИНИ

Бойко Ноев: Крайно време е да изпратим оръжие на Украйна, стига сме превивали гръбнак пред Кремъл

.
Бойко Ноев
Политиците на деня трябва да разберат, че е крайно време да престане поведението на България на превит гръбнак и подчиненост по отношение на Кремъл и Путин. Този синдром беше напът да се изживее. Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.
 

Относно твърдението на настоящия министър на отбраната, че страната ни няма достатъчно количество изправно въоръжение, което да може предостави на Украйна, Ноев заяви: "Ако говорим за оръжейни системи е едно, но ние имаме много боеприпаси, които са в края на своя живот и могат да бъдат използвани сега".


Той подчерта пред БНР, че е от стратегически интерес за България войната да свърши по-скоро.


По тази причина решение на Народното събрание трябвало да казва, че ще предоставим на Украйна военно-техническа помощ, включително въоръжение и боеприпаси.


Според него способностите ни, които се засегнат, трябва да бъдат компенсирани от съюзниците.


"Нашата протововъздушна охрана и днес е в плачевно състояние. Отдавна трябваше да поискаме от НАТО да ни бъдат изпратени системи от типа на "Патриот" и други. Присъединявайки се към солидарността с Украйна, ние трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност", категоричен е Ноев.


Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите решиха България да предоставя хуманитарна, но не и оръжейна помощ на Украйна.


Ноев коментира и взривяването на Кримския мост: Изрази надежда замесването на България в случилото се с Кримския мост да послужи като повод на политиците, взимащи решения в момента, категорично да отговорят със съответните политически действия, а не "със снишаване и прикриване".


Според него българските институции са реагирали адекватно на външнополитическите събития през изминалата седмица.


Ноев е на мнение, че ще бъде трудно да се състави правителство.


По негови думи България в момента се раздира от две основни противоречия.


"Едното е между гражданите и т.нар . статукво. То все още не е решено. Трябва да има промяна в прокуратурата и съдебната власт. Другото е дали сме с Европа, или с Путин. Те се преплитат", обясни той.


Той очаква да чуе позицията на държавния глава Румен Радев за замесването на България в случая

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 24282 |15.10.2022 Проф. Янакиев: ГЕРБ не успяха да върнат на бял кон Бойко Борисов, затова се обявиха като евроатлантици . 2| 3485 |14.10.2022 Проблеми в крайнодесния рай на Джорджа Мелони. Ще има ли кабинет? . 3| 4175 |13.10.2022 Бойко Рашков: Ако арестът на Борисов се бе случил в миналото, нямаше да излезе така бързо . 7| 5542 |12.10.2022 Бойко Ноев: Васалничеството ни към Москва кара Путин да ни атакува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads