Реклама / Ads
1| 4746 |06.01.2011 НОВИНИ

Болницата в Хасково иска помощ

.
снимка: Булфото
Изключително тежко е състоянието на болницата в Хасково. Това стана ясно на заседание на постояната комисия по здравеопазване към Общинския съвет в града. То бе свикано по искане на група общински съветници, които настояха началникът на инфекциозно отделение д-р Петър Хубенов да огласи цифрата на заразените от хепатит и какви мерки са взети за ограничаване разпространението на болестта.
 

На извънредното заседание представителите на МБАЛ Хасково оповестиха, че имат спешна нужда от игли, дюшеци, чаршафи, консумативи и предпазни маски. От комисията обещаха да помислят как да помогнат на здравното заведение. Здравната каса е уверила медиците, че лечебницата ще получи извънредно похарчените пари покрай епидемичния взрив от жълтеница в Хасковска област. Това обаче можело да стане едва през февруари, а лекарите настояха, че спешната им нужда е сега.

От думите на д-р Хубенов стана ясно, че вече една трета от настанените болни са в тежко състояние и са настанени в интензивния сектор. От 1 януари до днес са приети 63-има и са изписани 49 пациенти. Към днешна дата в единственото инфекциозно отделение в Хасковска област пациентите са 107. Част от болните от жълтеница се настаняват и в други отделения.

Две трети от заболелите мъже и жени са употребяващи алкохол и са с увреден черен дроб. Институциите все още не са установили причината за заразата. Началникът на РИОКОЗ Хасково д-р Делчо Янев изнесе и резултатите от микробиологичния анализ на водата. От всички взети 36 проби от различни водоизточници резултатите не са смущаващи, уточниха епидемиолозите.

По повод предположенията, че разпространението на болестта е започнало от работници в „Марица Изток“ д-р Хубенов уточни, че в Инфекциозно отделение засега са приети само трима служители на енергийното предприятие. Цикълът на жълтеницата варира между 5 и 8 години. През 1991 г на 100 000 население е имало 300 болни от хепатит, сочи статистиката.

Медиците са категорични, че обявяването на епидемия няма да помогне с нищо за ограничаване на заразата. На извънредното заседание се изясни още, че няма да се затварят училища и детски градини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4987 |04.01.2011 Епидемия от Хепатит А и в Хасково . 1| 4870 |10.12.2010 Резнаха наполовина бюджета на спешна помощ . 24| 5064 |03.12.2010 Викат Бърза помощ в съда за Сумиста . 21| 5659 |29.11.2010 Цветанов поиска помощ от президента за „Наглите” в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads