Реклама / Ads
11| 5099 |01.09.2010 НОВИНИ

Болниците: В кома сме!

.
Болниците в цялата страна са затънали в задължения, планови операции не се правят, намален е дори спешният прием. Това стана ясно от секретна справка, изготвена от лекарския съюз, която вчера бе връчена на премиера Бойко Борисов. От нея личи: здравните заведения са в кома.
 

В същото време и реформи няма
, пише днес вестник Труд. В документа на докторите пише, че болници като тази в Тутракан от 4 месеца не са плащали заплати и осигуровки на персонала. Тази в Девня е пред закриване поради липса на пари, а в Стара Загора, Пловдив, Провадия, Дулово и др. вече приемат пациенти само по спешност.

Реформата в болниците окончателно забуксува.

Това стана ясно на срещата на премиера Бойко Борисов с лекарския съюз и пациентски организации. Докторите дали на Борисов документ (с който “Труд” разполага), от който личи, че болниците в цялата страна са затънали в дългове, нямат консумативи, плановите операции са спрени, не стигат парите за храна и пране на чаршафите, а медиците не получават заплати, на места дори не си внасят осигуровките. Въпреки това реформата не се провежда - там, където здравните заведения са пред закриване, то не се прави, а там, където работят - нито една дейност не се върши на 100%. Такава е ситуацията в Девня например, показва справката на лекарския съюз до премиера, която вчера той получи от шефа му д-р Цветан Райчинов. В болницата в Тутракан не се внасят здравните и пенсионните осигуровки на персонала. Така е вече четвърти месец. Причината е, че лекари и сестри не получават нито лев заплати.

Стара Загора
: В университетската болница има до 50% редукция на заплатите. В областната - с 20%. За постъпващите пациенти има пари само през първите 2 седмици на месеца, приемат се предимно спешни случаи.

Сливен: Парите от касата стигат само за фонд “Работна заплата”. Няма за лекарства, за марли и миещи препарати, за лабораторни консумативи и др.

Русе: Масово напускат лекари и сестри. Пълен размер на заплатата си персоналът т.г. е получил само през август. Борчът на болницата е 3 млн. лева. С 50% е намалена субсидията от здравното министерство, включително и за спешна помощ.

Пловдив: Всички болници са спрели плановите операции. А спешен прием има само в някои звена. Получават се 80% от доходите с двумесечни закъснения.

Перник: Намалява се приемът на пациенти, има задължения за неплатени лекарства и консумативи.

Провадия
: Приемат само спешни случаи, планови - не. Заплатите са намалени с 25%.

Девня
: Приемат се само спешни случаи. Всички останали се записват в листа на чакащите. През последните месеци персоналът получава заплати до 50%. Ако не се вземат мерки, болницата ще прекрати дейността си, пише в писмо на колегията.

Кърджалийско (болниците в Кърджали, Момчилград, Ардино и Крумовград): Делегираните бюджети се изчерпват в средата на месеца. Част от персонала е в принудителен отпуск.

Тервел: 10% съкращение на персонала. А заплатите са изплащани по следния начин: април - 60%, май - 42%, юни и юли - нито лев.

Дулово: В болницата, която има 5 отделения, от 4 месеца не са получавали заплати. Вчера там лежаха 26 пациенти, от които 6 бебета. През август леглата от 62 са били съкратени на 45.

Тутракан: Последните заплати са били през април. Не са им платени осигуровките.

Монтана: Само спешен прием на пациенти, заплатите са намалени с до 50%.

Велико Търново: Лекарите са взели заплати последно през юни.

На срещата премиерът Борисов е обещал парите за здравеопазване, които са били дадени през миналата година, да се платят и през тази. “Министър-председателят пое също ангажимент още във вторник да се създаде работна група, която да направи сметка точно къде липсват пари и защо. На базата на тези разчети ще се състои нова среща следващата седмица”, добави вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Данните, които той представил на срещата, се разминавали с тези на лекарите. “Несъответствието е в това, че към бюджета за здравеопазване министър Дянков прибавя и парите в големия резерв на касата, които обаче са блокирани”, обясни шефът на лекарския съюз д-р Райчинов. Дянков посочил също, че възнагражденията на лекарите през 2009-а са скочили с 25%, а т. г. - с 21%. “При нас, синдикатите, такива данни няма”, отсече д-р Евгени Душков от “Подкрепа”. Той и колегите му от БЛС са изчислили, че сега са необходими допълнителни 205 млн. лв., за да се успокои системата и да се погасят харчове.

На въпрос дали остава заявката за протести на лекарите, д-р Райчинов заяви: “Зависи от това дали премиерът ще удържи на обещанието, че бюджетът за 2010 г. ще е като миналогодишния.” Когато лекарите връчили на премиера папката с проблемните болници, той казал в типичния си стил, че “над 800 доктори получават над 3000 лв. заплати”. Този проблем също трябва да се реши”, смята д-р Душков. Здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова обеща “пълна ревизия на всички 300 клинични пътеки, за да се въведе ред в тази система”. А д-р Нели Нешева, директор на здравната каса, добави: “По закона за бюджета на НЗОК сме длъжни да делегираме бюджета. Но за много работещите болници ще има коригиращи коефициенти. Скоро те ще бъдат разпространени в 80% от болниците, които работят най-добре. И би трябвало те да получат повече пари.” (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8037 |09.08.2010 Гръцки комари сеят смърт . 5| 4855 |08.07.2010 Костов точи брадва за МВР, БСП искат пари за комари . 7| 6001 |16.06.2010 Наркомагнат мести империята си в България . 0| 4928 |09.06.2010 Подсъдим по Маргините: Топят ни наркомани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads