Реклама / Ads
10| 4501 |05.11.2014 НОВИНИ

Боряна Димитрова: Няма ли правителство, губи ГЕРБ

.
Боряна Димитрова
Много е трудна ситуацията - много неизвестни, много рискове, но още повече неизвестни, рискове и проблеми ще има, ако не бъде съставен кабинет, каза социологът Боряна Димитрова по БНР.
 
Правителството ще е заето с една сложна парламентарна подкрепа, с необходимост да обосновава всяко свое решение, да бъде под един много жесток парламентарен, медиен и граждански контрол. Това след годините, които наблюдавахме в голяма степен безотговорно управление, бих казала, че е добро. Не бих казала, че е по-добрият вариант на едно абсолютно безметежно управление, в което е толкова висока степента на стабилност, че никой да не се интересува от мнението на гражданите, нито симпатизантите си. Ще е много трудно, добави тя.

Ако има нови избори губи ГЕРБ като основна политическа сила заради това, че не е съставила правителство, а е имала изключителна силна преднина пред останалите. Ще загуби Реформаторският блок, ще загубят в голяма степен БСП. Вероятно имат шанс крайните радикални партии – „Атака“ и „Патриотичният фронт“ да подобрят своя резултат. В никакъв случай няма да спадне влиянието на ДПС, защото една ниска избирателна активност, която може да се очаква при бързи следващи избори, да кажем в средата на зимата, ще доведе единствено до увеличаване на радикалните крила и на тежестта на ДПС, т.е. точно онова, което в най-голяма степен пречи на съставянето на правителството и ако видим какви са взаимните обвинения, които в момента се разменят – дали правителството ще бъде подкрепено от ДПС или от националистически партии като Патриотичния фронт - виждаме, че най-големите препъни камъни са точно в тези партии, които при едни скорошни избори биха увеличили своята тежест и биха направили съставянето на едно следващо правителство още по-трудно, а не по-лесно, коментира тя.

За някои от постовете има посочени по две имена, някъде и по три имена. Не смятам, че тези имена, които вчера изтекоха на 100% ще останат същите. Самият факт, че в преговорите влиза и Патриотичния фронт – много е вероятно част от тези имена да бъдат сменени с други имена, но това не би променило цялостния характер на кабинета. Част от имената са спорни.Това бе мнението на социоложката за предложението за министри.

По отношение на отказа на ДПС да подкрепи кабинет, включващ подкрепата на Патриотичния фронт, Димитрова каза: Най-странното в поведението на ДПС е, че 1 година ДПС беше коалиционен партньор на БСП. Нямам спомен и проверявах в интернет, кога се появява за първи път словосъчетанието „евроатлантическа ориентация на страната“, която г-н Лютви Местан използва , за да обоснове подкрепата си или респективно оттеглянето на подкрепата си от това правителство. Не видях нито един път в тази една година, г-н Местан да е изразил съмнения или да е бил също толкова настойчив в отклоняването на евроатлантическата ориентация на страната, а поводи имаше не един или два пъти. За мен най-странното е в кой момент се появи загрижеността за евроатлантическата ориентация на страната на г-н Местан, при положение, че една година, докато беше в управлението, нито веднъж не изрази загриженост по този въпрос.

Поведението на АБВ ми изглежда ситуационно и ще продължи да бъде такова, категорична бе тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4375 |05.11.2014 УНИЦЕФ: Близо 7000 деца нямат достъп до образование в България . 8| 4195 |05.11.2014 Миков твърд: Няма да покрепяме дясна политика . 7| 5292 |04.11.2014 Калфин: АБВ няма да има министър в кабинет "Борисов" . 6| 4596 |04.11.2014 Танов: По мое време няма служител, назначен след обаждане или ходатайство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads