Реклама / Ads
10| 4021 |06.02.2024 НОВИНИ

Боряна Димитрова: Проектът "3-ти март" - наименование от типа "Единна Русия"

.
Боряна Димитрова Източник: БГНЕС
Ако оприличим т.нар. сглобка с акционерно дружество, в което всеки е влязъл с определени акции, в момента, когато ще се раздават дивиденти - на 6-и март (когато ще е ротацията - б.р.), всеки иска да усили своите позиции. Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс.
 

Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и добави:





Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс:

 

"Ако един национален празник, имащ същина да обединява, ти го вземеш като име за една от политическите сили, това означава противоречие в самото него. Прилича на наименование от типа "Единна Русия". Така се изявява месианска претенция, че този проект няма да е един от многото политически проекти в една демократична страна, а нещо като метапроект над всички останали, което означава, че въобще не се вписва в разбирането на партиите в демократичното политическо пространство, а е с претенциите на партиите на властта, каквито сме виждали. ... Фалстартът в този проект е, че той не може да обясни основанията, поради които приема това име".

 

По думите ѝ малшансът на проекта "3-ти март" е, че на хоризонта не се задават национални избори.





"Очевидно и двете страни в сглобката - и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС - имат своите претенции за поста на външния министър", смята тя относно ротацията. 

 

По думите ѝ процесите преди ротацията са комбина от несигурности, която може да доведе до различни лавинообразни ефекти:

 

"Първата степен на несигурност е на личностно равнище - кой какъв министерски пост ще запази, какви нови лица могат да влязат в правителството, сега на масата се постави и въпросът за външният министър. Следващото ниво на несигурност е по отношение на редица ключови политици. Следват редица назначения в регулаторните органи, председател на Народното събрание, представители в Европарламента. Това поражда следващо ниво на несигурност, където виждаме, че от слухове и догадки се заформят минискандали. На трето място е напрежението между партньорите в т.нар. сглобка".

 

Боряна Димитрова изказа мнение, че би следвало вече да има споразумение между формациите в т.нар. сглобка:





"Ако по някакви причини не се готвят след тази ротация да бъде прекратена дейността на тази коалиция, би следвало да има споразумение. Не бих се учудила, ако в рамките на договореностите, които ще се обсъждат, бъде поставен и въпросът за евентуално споразумение. Би било белег за несигурност, ако няма споразумение. Това би означавало една широко отворена врата за липса на последваща ротация".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4759 |06.02.2024 Не се изключват още арести на руски шпионини в ГДБОП . 18| 7671 |06.02.2024 ISW: Кремъл пуска опорката за разделяне на Украйна . 1| 3793 |06.02.2024 Турция: Навършва се година от разрушителните земетресения . 10| 4475 |06.02.2024 На ръба на изнудването: Зърнарите блокират възлови пътища в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads