Реклама / Ads
2| 3809 |06.12.2023 НОВИНИ

Борисов призна - ГЕРБ пак играят с дерогацията заради скандала с "Пирогов". Не искали да събарят правителството

.
Досега решенията на МС са най-меко казано слаби и затова се налагаше в парламента да поемаме тежестта на МС. Помните кризата със зърнопроизводителите, енергетиката, това са тежките решения. Така солидарно бихме приели и дерогацията, ще послушаме Денков и ще бъдем много работливи в парламента". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти днес. "Чухме, че ГЕРБ иска да събори правителството - това е пълна глупост", каза още той.
 

"Има действащ документ между Денков и Габриел, по който се назначават министри. Тези назначения са свързани с изпълнителната власт. В случая с директора на "Пирогов", вицепремиерът Габриел постави въпроса на премиера, че не е съгласен със смяната. Ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент, а с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно парламентарните решения да ги вземаме като партии заедно", каза той.

 

"В един момент Деси Атанасова се обади на Денков да му каже, че тези назначения поръчкови няма да допуснем. Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади, това са глупости каза, така не се прави. Изчакай ме, че имаме да решаваме много важни въпроси в бюджета и регулатори, Шенген, а подобни неща няма смисъл. Мина 14 ч. нищо не се случи, а напротив - чухме как Денков ни прати да си гледаме работата, което ние направихме. След като имахме ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС, ние го включихме. Надявам се да мине", посочи Борисов.

 

Вчера ГЕРБ внесоха предложение дерогацията за руски петрол да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

 

Към момента дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е от 1 януари, когато предстои спиране на квотите за износ, втората – от 1 март, когато е окончателната отмяна на дерогацията.

 

Последно беше прието предложението на ПП-ДБ изключението да остане в сила до март 2024 година.

 

Обратът дойде, след като във вторник от "Лукойл" обявиха, че обмислят да продадат бизнеса си в България.

 

Борисов подчерта, че ако ПП са искали да има споразумение досега е трябвало такова да има. “Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер, ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение”, смята лидерът на ГЕРБ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3765 |06.12.2023 Премиерът Денков: Коледата на 2023 ще бъде по-добра. Инфлацията е най-ниска от 2 г. насам /видео/ . 4| 3957 |06.12.2023 Повечето българи искат България да е част от Европейския съюз . 0| 3703 |06.12.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 5644 |06.12.2023 В парламента започва обсъждането на бюджета за 2024 и законопроекти /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads