Реклама / Ads
45| 5206 |30.08.2014 НОВИНИ

Борисов: Пропуснахме златно време за по-висок пост в ЕС

.
Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура. Българските социалисти искаха да уредят себе си и този вариант вече не стои.
 
Това каза в интервю за Дарик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, с което намекна, че вероятно Кристалина Георгиева няма да заеме висок пост в ЕС. Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той и потвърди: „Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет. Това са темите, по които винаги е могла да се счита за добър успех", каза още той.

Днес следобед в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се съберат на извънредна среща на върха, на която се очаква да бъде взето решение кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. „Когато се избират подобни постове се гледа личностната характеристика, качества", каза Борисов. Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов заяви, че България търпи огромни загуби на всички нива: „Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.

Според него все пак Русия не е заплаха за България. Според лидерът на ГЕРБ енергийната ни система е в колапс. „Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и „Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", каза Борисов. По повод новия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган Борисов заяви, че България има много силен съсед и трябва много внимателно да следи какво точно се случва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 5580 |29.08.2014 Борисов: Нека ние да сме грешни! . 73| 6511 |28.08.2014 Бойко Борисов: Едно и едно прави две . 32| 5044 |25.08.2014 Борисов: Не служебният кабинет, а Орешарски е спрял "Южен поток” . 119| 7010 |25.08.2014 Борисов: ДПС знаят какъв апокалипсис ни очаква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads