Реклама / Ads
25| 7979 |21.03.2018 НОВИНИ

Борисов видя в обжалванията на обществени поръчки саботажи

.
Източник: БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов е на мнение, че обжалванията на обществените поръчки са саботажи срещу държавата. В хода на днешното правителствено заседание министрите обсъдиха законодателни промени в областта на обществените поръчки.
 
Според премиера обжалването е необходима мярка, защото стимулира конкуренцията и прозрачността. Обжалванията у нас обаче били злоумишлени, те спирали обществени поръчки за значими обекти, което струвало милиони на страната ни дневно. По думите на Борисов този саботаж трябва да свърши.

"Така че, аз правилно искам да бъда разбран, говоря за саботирането. Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността въобще не става спор. Говорим за системи... има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира - първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът - чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт", отсече Борисов.

В отговор на исканията на Борисов вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че след няколко месеца усилена работа на работни групи с участието на всички заинтересовани страни, промените в Закона за обществените поръчки вече са готови.

По думите на Дончев правото на всеки заинтересован да обжалва е уредено в европейските директиви, свързани с обществените поръчки. С промените, които предстои да бъдат внесени, се прави опит за стесняване на кръга от лицата, които могат да обжалват.
"Към момента прочитът на Директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница приемаме, че има интерес от строителство на магистрала, примерно, или от изграждането на електронна система - има право да жали", обясни вицепремиерът и допълни, че се работи за внедряването на логиката, че фризьорски салон не може да строи магистрала. Дончев коментира и че промените, които се планират, са резултат на буквален прочит и анализ на евродирективите и не ги нарушават, а само стесняват кръга от недобросъвестно обжалване.

Като пример за подобна практика Дончев коментира случай, при който електронна система, която трябва да се изгражда, е била обжалвана от фирма, занимаваща се с търговия с чорапи. "Имаме и много други такива случаи", категоричен бе вицепремиерът.

В този смисъл и премиерът посочи пример за недобросъвестно обжалване: "Обжалването на ТОЛ системата - като проверихме кой обжалва се оказва, че човекът метеше пред "Пирогов" улиците."

На срещата на Министерския съвет стана ясно и че вече всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път. "Сега в момента се работи с основен приоритет включването в системата на всички структури", заяви Дончев. По думите му най-доброто предстои, защото свързаността била само началото. Предстояло да се уредят нормативни въпроси и администрациите да натрупат малко опит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5925 |21.03.2018 Борисов и екипът му решават дали ще има бонуси за пенсионерите . 6| 6190 |20.03.2018 Вътрешният министър не може да изпълни заповедта на Борисов за полицай на всяка дупка . 4| 6464 |20.03.2018 Божидар Лукарски: ДБГ да изтегли кадрите си от властта, като е против Борисов . 8| 11535 |20.03.2018 БОЕЦ дава Борисов и Горанов на прокуратурата заради мащабите на несъбраното ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads