Реклама / Ads
16| 7521 |18.06.2012 НОВИНИ

С бормашина действат в детската травматология на „Пирогов”

.
Страховити новини долетяха от меката на спешната медицинска помощ – „Пирогов”. С обикновена бормашина за дупчене на стени се пробиват детски кости в травматологията. По-евтиното оборудване замествало специалната медицинска техника от години. Ужасното разкритие направи младият д-р Атанас Кацаров от детската травматология.
 
Лекарите използвали шлосерската бормашина за поставяне на екстензия – процедурата, при която се пробива костта, за да се поставят тежести, които да опъват и наместят счупеното. На всичко отгоре често копчето на уреда от строителството блокирало. И тъй като бормашината има и ударна функция, звукът, който се разнасял от процедурата бил като от „къртене на плочки”. Ако сте родител, няма ли да ме удушите с голи ръце, попита възмутеният Кацаров.

Травматологът допълни, че истинската медицинска бормашинка струвала в интернет около 700 долара. Той си купил такава и работел с нея. Кацаров пресметна, че с бонусите, които ръководството си раздава, могат да се закупят 50 такива уреда. Всъщност толкова блили нужни май за цяла София.

Нямало никакво обяснение също как така четвърта година се ремонтират коридори в „Пирогов”. Работата можело да се свърши са няколко месеца, но продължавала толкова дълго, за да се наливат нови и нови средства.

Самият Кацаров получавал малко над 1000 лв., барабар с нощните дежурства, които са оценени по 50 ст. на час.

Шестима лекари давали дежурства в спешния травматичен кабинет в Пирогов, от които единият е пенсионер от три години. Специалисти трудно се задържали в травматологията. 10 човека идваха и напускаха, не се задържат, защото условията са отвратителни, а обстановката прилича на бойно поле – категоричен е д-р Кацаров.

Медицинските сестри получавали по 400 лева, а с дежурствата докарвали до 600 лева на месец. Наполовина получавали санитарите. Това са много нужни кадри, но при такова заплащане се налага родители и придружаващи да обслужват болните, което не е нормално, категоричен е д-р Кацаров.

Столчето, на което се шият деца в травматологията също са купени от лекаря. От времето, когато бил дете, и свирел на пиано. Донесъл го на работното си място, „защото се регулира височината му“.

Пари от „Пирогов“ се източвали на най-високо ниво, твърди травматологът. А който е приближен до ръководството – получавал добро възнаграждение.

„Не ме интересува кой ще става директор, дал съм живота си за тази болница, разбих семейния си живот заради „Пирогов“, интересуват ме единствено и само условията на работа, откровен е Кацаров.

Крайно време е нещата да се променят. Тук съм, за да работя и да бъда полезен, категоричен е Кацаров. Не се плашел, че могат да го уволнят заради разкритията, които направил по бТВ. Важното е нещо да се промени, не съм важен аз, отсече младият хирург.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6556 |16.03.2010 Бр. Аспарухов: Реализирах детската мечта на Бойко да работи в МВР . 4| 5365 |08.05.2008 Закриха лагер „Ашраф" в Ирак , нашите рейнджъри бездействат . 4| 6490 |29.11.2007 Лексотан в детската градина - 18 деца се "почерпили"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads