Реклама / Ads
32| 6567 |23.02.2015 НОВИНИ

Браво, братя македонци! Договорът за добросъседство бил на финалната права

.
Това съобщиха вестниците миналия месец
Експертните екипи на министерствата на външните работи на България и Македония са постигнали споразумение за окончателния текст на Договора за добросъседство, пише македонското електронно издание Telegraf mk.
 

Очаквало се договорът да бъде подписан в скоро време ("треба да биде потпишан набрзо"). Съдържанието на договора било познато и по време на разговорите двете страни са се съгласили да направят определени отстъпки. Според неофициалните информации България нямало да настоява двете страни да честват исторически дати, както е Илинденското въстание, а самата страна ще решава кога да покани делегация от съседната страна.

 

Единствената дата, за която нямало дилеми, че трябва да се чества съвместно от двете страни, била Св. Св. Кирил и Методий. Отстъпката, която направила Македония била тази, че никъде в договора нямало да се споменава ОМО „Илинден“ и македонско малцинство. От ОМО „Илинден“-ПИРИН заявили, че той бил вреден за Македония и не трябвало да се подписва, тъй като Скопие щяло да се съгласи, че в България няма македонско малцинство.

 

Изданието цитира Светослав Терзиев, политически анализатор от София, според който е важно двете страни да подпишат договора час по-скоро, тъй като е ясно, че България не иска да слага пречки по пътя на Македония към ЕС. Изданието посочва, че след като са договорени всички точки, очаква се договорът да бъде подписан от президентите или от външните министри на двете страни.

 

Основата на новия договор ще бъде Декларацията от 1999 г., подписана от тогавашните премиери Любчо Георгиевски и Иван Костов. В нея, пише изданието, най-спорна беше частта за езиците. В Декларацията е отбелязано, че тя е подписана на "официалния език, според Конституцията на Р Македония", което означавало, че България не признава "нашиот jазик", отбелязва изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5819 |18.02.2015 Борислав Цеков: Братя, заемът "Борисов" е заробващ! . 24| 5380 |14.02.2015 Ген. Тонев: Конфликтът в Украйна е между братя . 17| 9854 |10.01.2015 Вижте как командоси ликвидираха братята Куаши (ВИДЕО) . 0| 5582 |09.01.2015 Братята Куаши и Амеди се свързали с полицията чрез журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads