Реклама / Ads
1| 3123 |16.12.2022 НОВИНИ

Британският ”Телеграф”: Световното в Катар - ”златна кокошка” за талибаните

.
Талибани
Талибаните спечелиха милиони на Световното първенство по футбол, предоставяйки строителна техника за изграждането на стадион в Катар, твърди британският вестник ”Телеграф”. Високопоставени талибански служители са използвали парите, които са получили за участието си в мирните преговори, за да закупят и след това да дадат под наем машини за изграждане на инфраструктура през последното десетилетие, разкри източник от офиса на талибаните в Доха.
 

Голям контингент от талибанското ръководство живее в катарската столица Доха от 2013 г., където негови представители участват в продължителните мирни преговори със САЩ и ООН.


"Талибаните инвестираха много в строителството за Световното първенство и турнирът беше златна кокошка за тях. Платени са им милиони", твърди източник, живял в Доха през десетилетието, преди талибаните да превземат Афганистан през 2021 г., цитиран от БГНЕС.


"Някои членове на талибаните имаха между шест и десет големи строителни машини в Доха и печелеха до £10 000 от машина на месец".


Двама различни високопоставени талибански източника описват как служители са получавали доходоносни възнаграждения, за да живеят в страната по време на мирните преговори, и са инвестирали част от възнагражденията в тежки строителни машини.


Изданието съобщава, че катарските власти, с одобрението на САЩ и ООН, плащат на членовете на политическия офис на талибаните в Доха месечна надбавка от хиляди лири като част от усилията за улесняване на мирните преговори със Запада.


Множество източници твърдят, че базираният в Доха талибански брокер Хаджи Ахмад Джан, бивш министър на петрола и мините на Афганистан между 1996 и 2001 г., е ръководил отдаването на машините под наем на строителни компании, отговорни за изграждането на стадиони и инфраструктура за Световната купа. "Телеграф" се свърза с него за коментар, но все още не е получил отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2895 |14.12.2022 Газът от Катар все още е важен за ЕС, въпреки скандала със Световното по футбол . 1| 3169 |12.12.2022 Втори журналист почина на световното в Катар . 5| 3014 |10.12.2022 Историческо! Мароко отстрани Португалия от Световното първенство с 1:0 . 7| 3530 |09.12.2022 Чудото е факт! Хърватия хвърли бомбата, след като отстрани Бразилия от Световното след дузпи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads