Реклама / Ads
1| 2913 |14.12.2022 НОВИНИ

Газът от Катар все още е важен за ЕС, въпреки скандала със Световното по футбол

.
германският министър на икономиката Роберт Хабек
Газът от Катар все още се оказва важен за Европа, въпреки корупционния скандал, който тресе Брюксел. Катар е подкупвал служители в полза на домакинството на Световното първенство по футбол. В момента тече разследване и има обвинения, включително на по-високи етажи в ЕС. На този фон обаче Германия зове - темата да не се смесва с тази за катарския газ, който все още е необходим за блока. 
 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек иска да запази доставките на газ от Катар, въпреки корупционния скандал. Хабек посочи в кулоарите на срещата на министрите на енергетиката, че предполагаемата корупция на политици от ЕС от Катар не трябва да се смесва с въпроса за покупките на газ.


"Това са две различни неща“, отговори Хабек на въпроса дали покупките на газ трябва да продължат, имайки предвид твърденията, че Катар е давал пари в брой на служители в Брюксел, предават от брюкселското издание "Politico". 


Той допълни, че подкупът е "криминално престъпление" и "търговията с други страни винаги трябва да се претегля спрямо моралните последици". 


В същото време обаче трябва да се гарантира сигурността на доставките, добави той.


Корупционният скандал, обхванал Европейския парламент, се разпространи в Страсбург във вторник, след като още офиси бяха запечатани и евродепутатите лишиха гръцкия евродепутат Ева Кайли - депутатът в центъра на бурята - от нейната вицепрезидентска роля в ЕП. 


Катар обяви в края на ноември, че ще доставя втечнен природен газ (LNG) на Германия в по-голям мащаб от 2026 г. нататък. Хабек посети Катар по-рано тази година и проведе политически рамкови разговори. Тогава канцлерът Олаф Шолц говори за напредъка в преговорите за доставки на LNG по време на посещението си в Катар през септември. Планираният обем може да покрие около 3 процента от годишното търсене.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3383 |13.12.2022 Кайли отрече участието си в катарския скандал, разтресъл ЕС . 13| 7387 |13.12.2022 Катарският скандал: Няколко гнили ябълки в Брюксел или цял изгнил барел? . 2| 3589 |12.12.2022 Катарският скандал: Какво става в европарламента? . 1| 3209 |12.12.2022 Втори журналист почина на световното в Катар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads