Реклама / Ads
34| 5586 |02.06.2014 НОВИНИ

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България

.
ЕК започва наказателна процедура срещу България, след като от Брюксел ни бяха отправени ред предупреждения и критики относно проекта "Южен поток". ЕК е изпратила официално писмо за известяване днес, в което е поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта. Българските власти имат срок от месец да отговорят. Ако това не се случи, Европейската комисия може да изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.
 

Поводът за наказателната процедура е изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум". Още през декември ЕК обясни, че има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура, която стартира на на 21 декември 2013 г. и приключи на 24 май.

Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, потвърди лошата новина, съобщава „Сега”. Тя посочи, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.

"Разбираме, че правителството е решило да започне изграждането на "Южен поток". Комисията вече изрази своята загриженост за спазването на европейските правила в областта на енергетиката. Но освен това имаме опасения, че са нарушени и правила за функционирането на вътрешния пазар - и по-конкретно процедурите за възлагане на публични договори", коментира Шантал Хюз.

По думите й на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5118 |29.05.2014 Явор Куюмджиев: Няма нито една забележка по "Южен поток" от Брюксел . 35| 5509 |29.05.2014 К. Добрев: Момчил Неков излита за Брюксел, стига сте питали! . 38| 5748 |28.05.2014 Момчил Неков с билет за Брюксел . 47| 7686 |27.05.2014 15-тият от БСП-листата си иска в Брюксел; ще прави паметник на Тервел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads