Реклама / Ads
4| 5080 |02.03.2016 НОВИНИ

БСП към управляващите: Защо обърнахте гръб на българските майки и деца?

.
Мнозинството отвърли социалното предложение на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за обвързване на обезщетения за деца с минималната работна заплата.
 
В защита на майките се изказаха депутатите Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Корнелия Нинова.


Драгомир Стойнев: Може да теглим 16 млрд. лв. дълг, но няма 19 млн. лв. за българските деца

„Не знам от какво се страхуват колегите от мнозинството. Става въпрос да се увеличи обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години на тези 39 хил. работещи български майки до размера на минималната работна заплата”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев при представянето на ЗИД на Кодекса за социално осигуряване. Той подчерта, че тези майки са си плащали данъците и се осигурявали.
Стойнев заяви, че е трябвало да има още два доклада – на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. „0т 14.10.2015 г. до сега двете комисии явно не са могли да излязат с такива. Това е недопустимо”, категоричен бе бившият министър на икономиката. Той подчерта, че това е още по-нелогично, когато имаме най-големият демографски срив в Европа и българската нация е най-бързо изчезващата, без да има война или епидемия. „Когато трябва да покажем отношение към българските майки и семейства – тук не си правим труда 4 месеца да разгледаме този законопроект”, заяви Стойнев и допълни, че винаги когато БСП управлява - обезщетенията се вдигат, а когато ГЕРБ е на власт - ги замразява. „Вместо отново да замразявате това обезщетение, приравнете го с минималната работна заплата”, призова социалистът.
Стойнев обясни, че ако не се приемат, тези промени ще се каже на майките: „Вие за нас не сте приоритет. Българските деца не са приоритет”. Той заяви, че защитата на децата и на българското семейство трябва да е ключов приоритет за всички партии. „Тези деца не гласуват, те искат само държавата да има отношение към тях”, заяви депутатът от левицата. Той припомни, че българските майки са били на протест, но недоволството им е загърбено от управляващите. Причината той открива в тяхната уязвимост и липсата им на груба сила. Социалистът посочи, че за разлика от това – управляващите треперят от евентуален протест на полицаите. ”Става въпрос за 19 млн. лв. за българските деца. Може да теглим 16 млрд. лв. дълг за обществени поръчки и проекти, но не и за майките и децата”, обясни Стойнев.

Георги Гьоков: Защо лишавате майките от почти 1000 лв. допълнително на година?

„От ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сме последователни докрай в политиката си към българските майки. И хората го виждат - управляват социалистите - вдигат социалните плащания, после идва правителство на ГЕРБ и ги замразява на достигнатите нива”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Георги Гьоков. Той заключи, че не може да се отрече последователността на управляващите и в това управление, тъй като са замразили социалните плащания на нивата, достигнати при управлението на кабинета „Орешарски“. Гьоков подчерта, че това ниво вече изостава от размера на минималната работна заплата с 80 лв. „Защото лишавате майките и най-вече децата им, бъдещето на нацията от 960 лв. допълнително на година?”, попита социалистът.
„Ние внесохме това предложение, с който да обвържем майчинството през втората година с минималната работна заплата, както е редно - още преди разглеждането на Закона за Държавния бюджет и закона за Бюджета на ДОО през октомври миналата година. Тогава не го приехте!”, заяви Гьоков и допълни, че след това още няколко пъти е било снасяно. Отговорът на управляващите отново е бил отрицателен и то без посочени аргументи.  

Корнелия Нинова към управляващите: Имате ли характера да кажете защо не искате да подпомогнете българските деца?

„Има ли някой характер от мнозинството, за да обясни защо казвате „Не” на нашето предложение?”. Това попита зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя подчерта, че всички са единодушни, че в страната ни има демографски проблем. Нинова допълни, че българските майки са си плащали осигуровките и това са техните пари, не са дошли „от небето“. „От 01.01.2016 г. увеличихте осигуровките на работещите хора, но не и обезщетението, когато станат родители”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. По думите й целта на тези действия е да се покриват дефицити в НОИ – целите са фискални и финансови, не човешки и с мисъл за демографския проблем на България.
Нинова заяви, че няма нито един смислен аргумент срещу увеличаването на обезщетението за деца. Тя коментира, че аргументът, че няма пари в бюджета не е логичен, защото само за януари са обявени уж 900 млн. лв. приходи повече. ”От тези 900 млн. – няма ли 19 млн. лв. за българските майки?”, попита тя. Нинова оспори и твърдението на управляващите, че не е работещо да се обвърже обезщетението за деца от 1 до 2 години с минималната работна заплата, защото трябва да се променя бюджетът на страната. „Няма проблем да бъде променен бюджетът. Ние сме хората, които го приемаме и променяме”, подчерта тя. На обяснението, че тези пари могат да се дадат за детски градини – тя отговори, че средствата за тази дейност се отделят от общинските бюджети и не са задължение на държавната, а на местната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7030 |26.02.2016 Хюсменова: Няма новина, защото няма да ставам лидер на ДПС . 14| 9508 |19.02.2016 Бойко Атанасов: Разпределиха ми 3 дела в една и съща секунда, защото бях на срещата с Маковей . 5| 4463 |17.02.2016 В. Симеонов: Защо Борисов мълча за "Хемус", Пеевски и Златев? . 8| 4538 |03.02.2016 Нинова пита Дончев: Защо взимате дълг при повече приходи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads