Реклама / Ads
2| 4513 |11.12.2015 НОВИНИ

Миков: Майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно

.
Михаил Миков
„Всеки месец майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно (960 лв. годишно), а семействата на децата с трайни увреждания по 54 лв. месечно (648 лв. годишно) от необвързването на минимална заплата и социални плащания”. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ лидерът на левицата Михаил Миков.
 
„Майките пожелаха друга държавна политика, насочена към най-малките, към бъдещето на България, към родителите, които имат смелостта да имат и отглеждат деца”, каза още той. Председателят на БСП добави, че данните на Министерство на здравеопазването за раждаемостта през първите пет месеца на тази година са трагични. „В сравнение със същия период за миналата година, у нас сега са се родили 1776 бебета по-малко. Раждаемостта е спаднала с цели 7,4% или 74 промила – мисля, че и тук също сме европейски шампиони”, каза още лидерът на социалистите.

Михаил Миков припомни някои от основните предложения на  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по Бюджета за 2016 г., които управляващите са отхвърлили - увеличение на средномесечния доход за придобиване право на семейни помощи; увеличение на гарантирания минимален доход (ГМД - непроменян от 7 години) от 65 лв. на 75 лв.; увеличение на месечната добавка за отглеждане на деца с трайни увреждания от 240 лв. на 294 лв., както и еднократна помощ за първия учебен ден, освен за първокласници, също и за децата от 2-ри и 3-ти клас от семействата с ниски доходи. „Ако всички тези мерки се приложат, допълнителните разходи ще бъдат около 250 млн., годишно”, обясни Миков. По думите му онзи ден правителството е разпределило около 370 млн. от актуализацията, но не за майките, не за децата, не за хората с увреждания, не за тези, които са под прага на бедността.

Миков бе категоричен, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не приемат тази крайно дясна политика, защото тя убива България. „Ще бъдем последователни в отстояването на друга политика – по-справедливи данъци и по-социален бюджет, който държи сметка за истинския живот в България, не този, който се транслира през медиите, иначе България няма бъдеще, освен за шепа днешни управляващи и бизнеса около тях”, категоричен бе Михаил Миков.
            Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков, по поръчение на протестиращи майки, връчи на председателстващите Народното събрание неупотребяван памперс, както и национален флаг с надписи: „Аз съм българче” и „Сметките ви не са верни”.
 
Пълният текст на декларацията:


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Вчера национален протест обедини българските майки по площадите на българските градове. Поводът е приемането на държавния бюджет, в който плащанията за отглеждане на дете се замразяват отново. Исканията са да се намали на 18 месеца периодът, върху който се изчислява обезщетението при бременност и раждане; обвързване на обезщетението с минималната заплата и увеличаване на добавките за деца до санитарния минимум от 16 % от минималната работна заплата.

Майките пожелаха друга държавна политика, насочена към най-малките, към бъдещето на България, към родителите, които имат смелостта да имат и отглеждат деца.
В София майки и деца се събраха на протест пред сградата на парламента и заявиха, че е нужна цялостна политика и дългосрочно решаване на проблемите за децата. Вие от мнозинството не ги чухте.

И не само в София, а общо в 18 български градове – София, Благоевград, Враца, Перник, Стара Загора, Търговище, Добрич, София, Благоевград, Пловдив, Шумен, Габрово, Хасково, Бургас, Варна, Видин, Монтана, Пазарджик, Враца, Перник, Стара Загора, майките поискаха обвързване на майчинството с минималната заплата, тъй като догодина минималната заплата се увеличава на 420 лв., но майчинството се замразява близко до прага на бедността.

В тази връзка отбелязваме голямото разминаване между действията на Правителството и мнозинството и Програмната декларация на парламентарното мнозинство (от 7.11.2014), в която се обещаваха много неща.  Днес е време за равносметка.

Вижда ли някой в политиките и законодателните Ви инициативи декларираните там инициативи: гарантиране на адекватни нива на социални помощи и плащания; устойчиво нарастване на трудовите доходи и пенсии; програми за социално включване, които подпомагат уязвимите групи в обществото, противодействие на демографската катастрофа. Вижда ли се грижата за децата, за бъдещето на България. Нищо общо с обещанията, с които дойде на власт това мнозинство и с които бе създадено това правителство. Тези обещания се опровергават категорично от Бюджет 2016 г.

При правителството на Орешарски, тогавашната опозиция твърдеше, че се правела социална политика с увеличаване на дълга, а сега от 16 милиарда – средства за майките, за децата няма. За тях – замразяване. А в сряда правителството разпредели 390 млн.

При откриването на тази сесия, БСП лява България искахме да привлечем вниманието на всички народни представители- и на управляващите, и на онези, които за пред хората не са част от коалицията, но участват в управлението и го подкрепят към един проблем, от чието преодоляване зависи бъдещето на България. За демографската криза - за скоростта, с която българската нация се топи; за все по-отчетливата загуба на способност на нацията ни да се самовъзпроизвежда с онези темпове, които да дадат перспектива за бъдещето на страната, по-дълго от няколко десетилетия.

След един мандат на ГЕРБ (2009 – 2013 г.) и сега втори, след повече от една година управление на десницата и два рестриктивни бюджета с няколко актуализации ситуацията е все по-лоша. Защото демографската политика не може да се прави с десни мерки, въпреки многомилиардните заеми.

Наскоро Министерството на здравеопазването публикува данните за раждаемостта през първите пет месеца на тази година. Те, меко казано, са трагични. В сравнение със същия период за миналата година, у нас сега са се родили 1776 бебета по-малко. Раждаемостта е спаднала с цели 7,4% или 74 промила – мисля, че и тук също сме европейски шампиони.

И как би могла да бъде по-различна картината при тази дясна, неолиберална и антисоциална политиката на управляващите. Липсват ясни политики по доходите, борбата с бедността, демографската криза, социалното подпомагане, липсва ясна логика и идеи за положителни промени. Въпреки увеличените разходи за издръжка на живота, въпреки увеличената линия на бедност за 2016 г. почти всички социални плащания в бюджета останаха замразени.

Както през предходния мандат на ГЕРБ (2009 – 2013 г.), както и през 2015 г., а също и сега, за 2016 г., почти не се променя размерът на социалните плащания като: обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, което отново остава далеч под размера на минималната работна заплата; месечната добавка за деца с увреждания; размера на еднократните помощи при бременност, раждане на близнаци, осиновяване на дете, за майките студентки и др. Можеха да се намерят средства за това. Всеки месец майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно (960 лв. годишно), а семействата на децата с трайни увреждания по 54 лв. месечно (648 лв. годишно) от тази необвързването на минимална заплата и социални плащания.

При бременност и раждане се определя за период от 24 месеца назад, а при кабинета на Орешарски беше намален отново на 18, нов вие го върнахте на 24, за да икономисате от тези плащания, за да запазите бюджетната и фискалната стабилност с цената на разходите за отглеждане на деца и разходите в семействата.

Запазва се размерът на минималния доход от 65 лв., по който се определят редица плащания в социалното подпомагане: за увреждания, целевите помощи за отопление, месечните и еднократните социални помощи. Реално стотици хиляди български граждани, в тежко материално положение, ще бъдат засегнати от замразяването на тези социални плащания. Защото стоките и услугите поскъпват, винетките растат, данъците се вдигат – за бедните, не за всички, не за народните представители и министрите.
 
От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по Бюджета за 2016 г. ви предложихме:
1. Увеличение на средномесечния доход за придобиване право на семейни помощи.
2.Увеличение на гарантирания минимален доход (ГМД - непроменян от 7 години) от 65 лв. на 75 лв.
3. Увеличение на месечната добавка за отглеждане на деца с трайни увреждания от 240 лв. на 294 лв.
4. Предоставяне на еднократна помощ за първия учебен ден, освен за първокласници, също и за децата от 2-ри и 3-ти клас от семействата с ниски доходи, защото 20 % от децата отпадат от училище поради бедност и фактически Конституцията по отношение на осигуряване на образованието не функционира, както и други и елементи на социалната държава, които днес десницата в България демонтира с това управление от втория кабинет на Борисов.

Уважаеми народни представители,

Ако всички тези мерки се приложат, допълнителните разходи ще бъдат около 250 млн., годишно. Онзи ден правителството разпредели едни около 370 млн. от актуализацията, но не за майките, не за децата, не за хората с увреждания, не за тези, които са под прага на бедността.

Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не приемаме и няма да приемем тази крайно дясна политика. Тя убива България, не я приемат и българските граждани и семействата с деца, безработните, пенсионерите. Никой не приема бедността като осъзната и целенасочена политика на правителството, което изтегли най-големият дълг в най-новата ни история. Ще бъдем последователни в отстояването на друга политика – по-справедливи данъци и по-социален бюджет, който държи сметка за истинския живот в България, не този, който се транслира през медиите, иначе България няма бъдеще, освен за шепа днешни управляващи и бизнеса около тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6643 |11.12.2015 Михаил Миков: Реформаторите ще свият ушите и вървят с управлението . 5| 4329 |10.12.2015 Калоян Паргов: Очевидно децата на България не са приоритет на ГЕРБ . 0| 4418 |10.12.2015 Манолова и Калфин се разминаха за исканията на майките . 1| 4346 |10.12.2015 И майките стачкуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads