Реклама / Ads
0| 4338 |01.04.2016 НОВИНИ

БСП поиска отчет за разходването на над 2,5 млрд. лв. от управляващите

.
Корнелия Нинова
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе подписка, инициирана от зам.-председателя на ПГ на левицата Корнелия Нинова и народния представител проф. Румен Гечев и подкрепена от 50 депутати.
 

Целта на подписката е НС да вземе решение, с което да се възложи на министър Горанов, в срок до 30.06.2016 г. и 30.11.2016 г., да даде информация за разходването на средства за капиталови разходи, записани в бюджета, в размер на 2 511 887,9 хил. лв. Според Правилника за дейността на Народното събрание дискусията и гласуването то този въпрос ще се проведат в следващия петък, 08.04.2016 г. 

Проф. Гечев пита Горанов: Има ли въобще правителството на Борисов фискална политика?

„Какви мерки предприема правителството за обвързване на бюджетната политика с икономическото развитие на страната?”. Този въпрос зададе народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. По думите му причина за този въпрос са негативните процеси в развитието на българската икономика и неангажираност на българската държава, в лицето на правителството, да компенсира липсващите чужди и частни инвестиции и да окаже положително въздействие върху развитието на българската икономика с мобилизирането на публични средства. 

Гечев припомни, че основен приоритет на Бюджет 2016 е била фискалната политика и запазване стабилността на публичните финанси.  „Това не е фискална политика, а бюджетна. Фискалната политика, каквато няма в политиката на настоящите управляващи, е именно обвързването на бюджетната политика с промените в макроикономическите показатели”, категоричен бе професорът. Той подчерта, че е важно да има стриктно спазване на критериите от Маастрихт.

Гечев обясни, че по официални данни за първото тримесечие на тази година – потребителското търсене намалява, строителството продължава да бъде в застой, частните инвестиции намаляват, а чуждите инвестиции ще бъдат на ниво при най-оптимистичен сценарий от около милиард и половина евро, което е 6 пъти под предкризистното ниво от 2008 г.. Външнотърговският оборот също се свива.  „Всичко това става в условията на колосално нарастване на държавния дълг”, подчерта Гечев.

Нинова пита Горанов: Казвате, че има пари, къде са?

„Финансовата и икономическата политика на правителството води България към катастрофа. Постоянно се взимат нови заеми. Вече една трета от всичко, изработено в България, се дължи”, с тези думи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова се обърна към министъра на финансите. Тя подчерта, че се твърди, че само за първото тримесечие има над един милиард лева, събрани в повече, пари.

2 млрд. лв. личен портфейл на министър-председателя, гласувани в бюджета, стоят почти неупотребени. „Тоест пари има много, но къде са? Няма ги в икономиката – няма ръст, няма ги в хората – те обедняват, потреблението пада, няма ги инвестициите, а те заедно с потреблението са условието за растеж. Къде са парите и защо – след като твърдите, че ги има, взимате тези заеми”, попита Нинова.

Тя подчерта, че растежът и заетостта като основни цели на финансовата политика са крайно неясни. Нинова припомни, че според министър Горанов, растежът ще бъде – 2,1%, според Борисов – 4,5%, според ЕК – 1,5%. „Освен това, колко нови работни места разкрихте в последната година”, попита още тя. Нинова потърси информация и какво се прави с тези пари, защо се трупат. „Вярно ли е че трупате резерв, защото Европа няма да възстанови средства, които сте платили от националния бюджет, че Европа е казала, че тези поръчки са корупционни, поради което няма да ги плати и ще трябва да се платят от бюджета”, попита тя. Зам.-председателят на ПГ на левицата зададе и въпроса -  колко пари от личния портфейл на Борисов 2,5 млд. лв. са изхарчени и за какво?

Корнелия Нинова подчерта, че за да се решат проблемите във финансовата сфера, първо управляващите трябва да си ги признаят. „Въпреки приказките за стабилност, в доклада на ЕК – България е в групата на свръхдисбалансите и е казано, че се взимат прекалено големи дългове, пазарът на труда е затруднен, икономиката не работи и най-много хора в България живеят в бедност”, обясни тя. Нинова припомни, че се твърди, че управляващите са се преборили с контрабандата и корупцията, а проучването на ЕП казва, че в България се крадат 19 милиарда лв. годишно. „Управляващите казват, че има много пари, но спират обществени поръчки и се блокира икономиката”, заяви тя и даде пример, че миналата седмица е спряна обществена поръчка за 2,5 млн. лв. и е пусната отново за 6,2 млн. лв. „Каква е причината за това?”, попита тя.

Нинова подчерта, че най-тъжната статистика е, че доклад на ООН показва, че България е най-бедната държава в ЕС. „Каквото и да правите г-н министър, това е проблем номер едно в България. Българите обедняват все повече по време на това управление, защото се краде и защото не ви е грижа за народа”, обърна се Нинова към министър Горанов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5292 |28.03.2016 Евреи и антифашисти поискаха извинение от Цецка Цачева . 0| 4502 |24.03.2016 Ненчев поиска 1.5 млн. лв за екипиране на военните . 0| 4033 |24.03.2016 Каракачанов поиска контрол върху мюсюлманите в България . 0| 4339 |19.03.2016 Франция поиска екстрадиция на задържания в Брюксел Абдеслам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads