Реклама / Ads
0| 2504 |26.05.2022 НОВИНИ

БСП в СОС коригира спорен договор за публично-частен спортен комплекс в Люлин

.
Всяка година Групата на БСП предлага в бюджета на Столична община да бъде заложено изграждането на 2 спортни зали – едната в „Люлин“, а другата в „Младост“, припомни Милка Христова.

По предложение на общинските съветници от БСП Милка Христова и Диана Тонова бяха внесени съществени промени в проектите за спорни решение и договор за учредяване на възмездно право на строеж, които касаят първото публично-частно партньорство за изграждане на спортен комплекс в столичния район „Люлин“. Това стана в резултат на разгорещен дебат, в който социалистите направиха своите забележки по представената документация и дадоха аргументи за допълнения и корекции.

 

Общинските съветници от „БСП за България“ Иван Мечков и Николай Николов предложиха докладът да бъде отложен, за да бъдат направени необходимите промени. Предложението им обаче бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

 

Председателят на СОС даде почивка, през която всички предложения на БСП бяха отразени в проектите за решение и договора и в резултат бе защитен общественият интерес.

 

По време на дебата Милка Христова изтъкна, че ако процедурата е била спазена и докладът не е бил разгледан само в една комисия – тази за децата, младежта и спорта, а конкурсната документация е била подложена на по-широко обсъждане в повече постоянни комисии, като стопанската, правната и финансовата, голяма част от спорните моменти са щели да бъдат изчистени.

 

Според нея в случая Възложителят в лицето на Столична община трябва да е наясно какво цели и какво иска да постигне, какви нужди и какви интереси на гражданите иска да  задоволи.

 

„В проектната документация никъде няма конкретизация на видовете спорт и спортните съоръжения, които следва да се изградят, всичко това е оставено на преценката на инвеститора/приемател на правото на строеж. В резултат предложеното РЗП при възможни 12 750 м2 е само 1200 м2, като те представляват бистро на два етажа. Единствените спортни обекти са открити площадки представляващи футболни игрища, тенис кортове и детска площадка“, обясни Христова и  допълни, че на практика се учредява право на строеж на бистро.

 

Тя беше категорична, че предложеният проект за договор за учредяване право на строеж не защитава интересите на Столична община и даде примери.

 

„Ако не бъде спазен крайният срок за завършване на обекта  неустойката е 0,5% на ден, но не повече от 10%  от цената на правото на строеж. Това означава, че ако инвеститорът закъснее с изграждането на обекта неясно колко, неустойката за Столична община ще бъде за терена с площ от 14 дка само 29 000 лв.“, посочи Милка Христова.

 

По думите й, според клауза в договора, ако строителството бъде просрочено с повече от 6 месеца, Столична община може да иска разваляне на договора по съдебен ред по вина на приемателя, като всички изградени обекти остават в полза на учредителя, но при заплащане на действително извършените разходи съгласно строителните книжа.

 

„Когато се разваля договор за учредено право на строеж и то по съдебен ред, се назначават  съдебно-технически експертизи, които следва да дадат реална оценка на подобренията. Не мога да се съглася, че строителните книжа, които самият инвеститор е изготвил, дават истинска, надеждна и справедлива цена“, заяви заместник- председателят на СОС, която е действащ адвокат.

 

Христова отбеляза, че съгласно конкурсната документация се дават 25 точки, от общо 100, за социални преференции – за ползване от граждани, от ученици и от лица в неравностойно положение през работното време от 7.00 ч. до 20.00 часа, но не е приложен график в кои часове ще се реализира това ползване, т.е. какъв график се одобрява няма яснота. Предвидено е само графикът да се предостави на районния кмет за сведение, но не и да се одобрява от него, с цел да се осигури реално ползване на съоръженията, при подходящи часове. 

 

„Няма предвидена санкция, ако този график не се спазва, при положение, че една от целите на партньорството е да се осигури възможност и за безплатно, а не само за платено спортуване, особено за децата и младежите. Би следвало тази сериозна социална преференция да бъде гарантирана с определена неустойка в договора“, счита общинският съветник от левицата.

 

Тя припомни, че всяка година БСП предлага в бюджета на Столична община да бъде заложено изграждането на 2 общински спортни зали – едната в „Люлин“, а другата в „Младост“.

 

„До момента не съм успяла да изпълня мечтата си СОС да гласува не 0,01%, а поне 1%  от бюджета на Столична община за спорт за столичани и то не елитарен, а масов. Ако това беше направено можехме вече да се поздравим с първия голям общински спортен обект“, каза в заключение Милка Христова.

 

Общинският съветник от БСП Диана Тонова посочи, че докладът, обосновката към него и параметрите на проекта за договор му са напълно абстрактни.

 

„С този проект на договор трябва да учредим право на строеж върху конкретен обект - спортен комплекс, който съдържа бистро, футболни игрища, тенис кортове, детска площадка и 65 паркоместа, като това липсва в предмета на договора. Важно е да защитим социалната функция, която трябва да изпълнява този обект“, заяви Тонова и се аргументира, че в офертното предложение не става ясно кой обект – бистрото, тенис кортовете или друг,  се предлага за безвъзмездно ползване от гражданите. 

 

„Трябва много внимателно да се прецизира договора преди да бъде сключен, като бъде предмет на специален контрол от страна на постоянна комисия“, предложи Диана Тонова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2460 |25.05.2022 Рибарски, ПП: Искаме да спазим договора с „Газпром“ и да не подлежим на санкции . 0| 2535 |15.05.2022 И шефът на Енергийната комисия не знае кой е доставчикът на газ от САЩ, нито на каква цена е договорен . 0| 3356 |14.05.2022 Ковачевски: Нямаме общо решение за договор с България . 0| 3072 |13.05.2022 Получаваме целия договорен азерски газ от 1 юли, обеща Петков
Реклама / Ads